Thursday, May 7, 2015

Bila 3 jadi 5 dengan apps

Assalamualaikum w.b.t,

Feuhh..Bulan Mei sudah. Sekejap je dah Mei. Rasa macam 2-3 hari lepas sambut new year. Ceeeyy..acececeyy..ayat mukadimah blog yang sangat cliché. Hahaha tak agak-agak kan...

Actually baru lepas blogwalking ni...almost 4 a.m now and I'm blogwalking. Penangan CB Hazelnut Latte la ni. Tetibe terlebih sugar syrup, balik rumah aku tambah plak ngan Indocafe and susu. And the result is this, aku tak boleh tido. Padan muka. Esok wallahualam la keadaan aku kat ofis nanti. Mau repeat pegi surau je nih. huhuhu

I believed some of my friends know my plan this year. What plan??!! Nak tambah bilangan fan club. kekeke. Unfortunately it does not happened the way I'm plan. Perhaps Allah knows better.

Ramai gak yang tanya pasal perut buncit dan gelebeh ni, "Dah ada isi ke?"..huhu. Maaf. Buat masa sekarang ni, belum. Hanya dipenuhi dengan lemak-lemak tepu pregnancy lepas dan isi-isi perut sahaja. Baby nya belum ada lagi. Some of my friends yang sama-sama batch anak 2 dah nak masuk batch anak 3. I is belum tahu lagi bila nak sampai masa tu. Maybe product of 2016. kekeke.

Bila mengenangkan faktor umur, nak jugak kejar laju-laju. Maklum lah umur pun dah 3 series plus-plus kan. Target aku by certain age kalau boleh dah ade anak 4. Kalau lebih pun why not. Ye la, faktor kesihatan pun nak kene pikir gak. Tak boleh la nak main taram je. Tak semua orang memiliki tahap kesihatan badan yang baik. Kita lebih tahu akan tahap kesihatan badan kita, so pepandai la k.

Ada yang tanya aku, "Ada guna kaedah family planning apa-apa ke?". I said, "Nope, just gune calendar period je". Tak macam tahun sebelumnya masa Nazhan dulu, aku amik injection for family planning. Injection ni kalau nak amik kene consult dengan Dr. betul-betul. Ada orang kata, injection ni bagi effect macam-macam. Badan naik la, susu tak banyak la, etc. Tapi yang aku amik ni ok. Takde effect yang tak baik, cuma nya period aku tak datang until certain period then datang balik. Time datang tu aku amik injection.

Tapi kali ni aku gune calendar je called Period Calendar. For those yang gune android, boleh install from Google Play. Actually kalau search kat GP tu, macam-macam jenis calendar aje. Pilih je nak yang mana. Cuma nya function and design tu tak sama.

Ni dia punya function and design, orang kata look and feel of an app turut main peranan kan. =D

 Period Calendar / Tracker - screenshot Period Calendar / Tracker - screenshot thumbnail 
Period Calendar / Tracker - screenshot thumbnail Period Calendar / Tracker - screenshot thumbnail 
Period Calendar / Tracker - screenshot thumbnail Period Calendar / Tracker - screenshot

So from the calendar, you boleh track your period ni on time ke tidak. Track time 'bersama' pun boleh. Track your ovulation yang penting so that you know how to plan it! Well you know what I mean. Those technique and bla bla...hehe. Malu la nak cakap dalam nih. *poyo*

Harap-harap for those yang bertanya-tanya, berteka-teki dengan telahan sendiri tu doakan I ye untuk next pregnancy. Teruja gak tengok memasing pegang baby and mengandung lagi...hehehe. Bukan ape I ni teruja lain macam sikit sebab I belum dapat gegirl lagi. So expectation for gegirl tu agak tinggi, but wont mind if baby is still a shooter. kekeke.

Soon bila dah 3 anak, kami akan jadi delima ber-Lima (5).

Till then..

next entry ontah bilo.

0 baby's note!:

Post a Comment