Sunday, July 30, 2017

Weekend Routine

Assalammualaikum w.b.t,

Hollaa peeps. Tengah buat apa tu? Prepare minum petang ke? Or bawak family beriadhah petang-petang ni?

Tetiba teringat cucur udang kuah kacang mak mertua den yang duk Setiawangsa. Hehehe..

My children, Iman & Ilma masih lagi tidur at this moment. Kejap lagi bangunlah tu. Abang dia stay kat rumah MIL. Macam rutin biasa untuk anak-anak stay rumah grand parent on weekends. Cuma this time Iman tak dapat join sebab chicken pox dia tu. Sekarang ni kat rumah MIL ada baby. My SIL has delivered a baby boy on same Daiman's born day. So harus lah tak boleh stay situ at the moment.

Like every other weekends for almost 3 years. Morning harus lah berada di pool. Start from 8.30am I go out & return around 1pm. Yea classes habis dalam around 12pm. But after that we had a small discussion then pack all swim aid stuff. Baru lah I masuk changing room untuk bersiap balik rumah.

Balik dari kerja normally I beli je lunch from memane kedai yang sempat. Selalunya kat area tepi UNITEN tu & kedai kat Simpang Balak. Where got time nak masak pulak kan. Unless if my husband sanggup tunggu, would not be a problem. But me masa sampai tu pun dah penat. Mana larat nak pegang senduk bagai dah. Budak plak bila mummy ni sampai, nak ngendeng je. Kita permudahkan je la kat memane ye tak.

Ni bukan apa, saja stop sekejap from rutin lipat baju. hehehe. Kita isi dengan blogging kejap. Kita cuba untuk active menulis balik. Mungkin awal-awal ni gaya penulisan agak hambar. Hahaha. Tak apa nak cerita walau pun sekarang tengah hot cite artis lelaki pukul bini. huk huk huk..

Lipat baju ni memang tak habis-habis kan. Rasa menimbun je. Cuba gak nak buat time weekdays. Tapi so far memang failed la. Nak istiqomah ni payah betul. Should try again by creating as habit. Nak create habit ni at least kene amik masa 2 minggu. Some says 21 days. Haiihh bertabah lahh untuk create habits lipat baju every 3 days. Masa basuh tu memang besttttt je. 2-3 hari sekali humban dalam washing machine then press the button. Kalau la lipat kain juga semudah itu kan best.

Lepas lipat kain ni nak kemas-kemas dapur sikit. Atau mungkin bawak family keluar jap pergi ke tasik ke apa. Malam baru sesi mengemas. Di ikuti dengan sesi gosok baju and preparation untuk hari esok.

Teringat my student said this morning, "It's not fair cuti 2 hari, sekolah 5 hari". Hahaha.
Hope for more holidays. Yeaa just like me.

Related image

Esok dah mula kroje. Harap hari ni boleh settle kroje rumah dulu. Esok ngadap kroje office plak.

Ps: Rasanya ada yang dah mula rasa blues sipi-sipi...hehe #BertabahlahDenganRutin

Friday, July 28, 2017

Something to start again..

Assalammualaikum w.b.t,

Agak lama tak blogging. Curi masa sekejap mencoret di sini. Missing this SweetPea Pumpkin very much. Bila dah lama tak menulis. Bahasa pun agak kucar-kacir. Worst~

Me..nothing much! Busy with work of course. Busy as a wife,..a mother,..a cooker,..a cleaner,..a you name it. House chores that never end. Yea wearing lots lots of hat. Name it, it will be on top of my head.

Anak-anak alhamdulillah. 2 sihat, Nazhan & Ilma. Sorang lagi, Daiman baru recover chicken pox. Ni dalam healing process. Which I'm afraid others will get infected...not now but soon. Just wait & see. Hopefully they wont get infected. Tapi Iman kene pun takde lah teruk sangat. Mild je la. Dah bagi minum sup ayam kampung & minum air kelapa 2-3 biji, tak ada pun keluar banyak bintik ayam tu. hahaha.. So I guess everything undercontrol.

My husband,..well he is busy with his job..his hobby gardening. Tanam macam-macam jenis pokok around the house. And each ada purpose dia. Some for this..some for that. Yang penting ada buah boleh makan. If you come to my house and explore the area, you can pick a fruit. So ini kira edible garden la. Hmm tengah nak racun dia lagi ni tanam pokok lagi. Me, not that I'm not interested. But banyak mende dalam rumah nak di buat. Love gardening too. My hand quite cold to plant a tree ok. Pokok hidup! But my husband lagi terror la. He's experienced a lot by experimenting. And he's also petting a lobster (air tawar of course..mana nak cari laut tgh2 town ni) in the house. Ni pun one of his experiment jugak. Not sure la is it for meal or just pet. Course he did asked me to cook few that has died long time ago. Ada dok keraih lagi dalam fridge. Euuww..wonder who's gonna eat it! yeaarkkss..
(sorry hub)

As some might know I'm now WAHM (working at home mom)..wuuhhuu. Not so wuhuu ok. Has it owns advantage & disadvantage too. So far kind a enjoy it.

Oowhh..okay. I have to stop now. Need to pick up my babies from babysitter house.
Till then...

Pray that I will R.A.J.I.N to blog again okay.

Daa.

Ps: Wanna hears from all of you too...how's life been doing?