Sunday, September 30, 2012

Cave Again..Most DIY!

Assalamualaikum w.b.t,

Salam Hari Minggu...Esok Dah Kroje! *huuuuuu =( *

Cuti weken 2 hari memang x puas....sangat x puas,..sangat x cukup masa,..mcm2 nak wat on weken and still keep on continuing next week.

This weekend kiteorg melepak kat rumah in law. Most possible every weken kiteorg akan stay sini. As everyone knew kiteorg dah masuk 'our own sweet cave'. Dah tido2 kat sane, dah masak2, mandi2 kat sana n macam2 kat sana.

Since dapat kunci masa bulan puasa dah macam2 kiteorg wat utk rumah tu. Tp yang minor2 je la like pasang  kipas, pasang kelengkapan toilet and electrical. And credit to my hubby sebab die wat sendiri je pasang kipas tu sume and untuk toilet pun die wat gak. So kiteorg save a lot utk pemasangan tu sume. Imagine if 1 kipas, kos pemasangan die RM50...kalo dah 5 kipas? So sume tu bleh masuk poket sendiri. =)

Untuk toilet plak, since my parent nak datang ari tu die wat pemasangan shower pipe and etc for 3 bathrooms. Wahhh saya sangat bangga ngan Mr Rasaksa. He manage to do that.  Again we save, tak payah dah upah tukang pipe.

And like me, since dah ade rumah sendiri...dapur sendiri...as promise to hubby...saya pun dah masak mcm2 untuk die. Alhamdulillah Mr Rasaksa x byk komen. Die makan je ape yg saya masak. Actually I'm trying to cook as healthy as possible like balancing the dishes and minimise the oil usage. Selalunye saya akan masak fish/poultry/meat 2 jenis, Sayur or Ulam 1 jenis, sekurang-kurangnye ade 3 jenis la. I'm happy to cook for him.

I dah imagine macam2 untuk rumah tu. Tp bleh imagine je la. Fulus belum ada lg utk wat sume tu. Xpe..pelan-pelan kayuh. Untuk laman, Mr Rasaksa dah start tanam Philippine Carpet Grass. Jenis Philippine ni lembut ckit dr carpet yg lg satu tu. Cant remember jenis ape, tp Japanese is fine carpet grass agak yg  mahal ckit. Tp dah abis plak kat nursery tu. Punye lah eager nak cantik kan laman << Mr Rasaksa la ni! Kiteorg singgah Sg Buloh after g tunang kazen (alamak x wat entry lg). At first plan just nak reke2 survey2 je...sekali beli la pokok (ade entry nanti). And the next weken tu kiteorg g lagi borong rumput, 1 x 2 kaki carpet grass dalam RM1.50. Murah kan!...hehe

Mula tu I berkenan ngan Pearl Grass, daun die pendek2 ckit compare ngan Cow Grass. Maintenance die sangat mudah. Tp dah Mr Rasaksa berkenan Philippine Carpet Grass, ikutkan je la..lg pun die yg nk maintain kat luar tu.

Rumah sume dah agak ok...Tp kiteorg punye loan, bank x reimburse lg kat owner. Aiiyaakkk...sepatutnye dah bleh settle. Tp insurance plak yg bg problem kat kiteorg. Since amik ngan Islamic Bank (bukan bank islam) die ade stated for MRTA. Ade kate rugi amik..tp i pun x sempat nk study detail lg. Bukan pe..duk delay2 nanti kene penalty plak...huuuu. So next week haruslah aku push org bank ni.

Nanti I update with picas ya!


2 baby's note!:

Syima Syaz said...

sama lah...imagine blh, fulus cam sedih skit... tp i start skit2 la...

Zihan Zamberi said...

Syima: haha...tu la..imagin je la dulu sbb free kan...I pun...lil by lil...kalo lump sump nk bergadai bulu pun x cukup..hehe

Post a Comment