Tuesday, January 7, 2014

Baby Food Blender


Assalamualaikum w.b.t,

Alhamdulillah esok Daiman Muttaqin genap 6 bulan. Selalunye time 6 bulan ni especially 1st time parent, mesti excited kan. For Daiman, we have started earlier. 5 months plus he has weaned. Tapi tak lah banyak2. Bagi rasa-rasa je. And last few days, dia dah start bawak bekal ke rumah babysitter. So far die dah makan pear, avocado, banana, dates and apple. After this more to come.

Since made homemade baby food ni, of course we need a tools right? It's to process our baby food. We need to serve puree for them. Mau tercekik nanti serve chunky of banana kan...hehehe

Below you can see various type of blender, food processor, steamer that catch your eyes.


Baby Bullet


Avent


Cherub Baby


Beaba


TommeeTippee


 
Bebe


Baby Chef


Sage Spoonful


Salton Baby


Tefal


Bella


Munchkin Baby Food Grinder, Light Blue
Munchkin


KidCo


Little Giant


Breville


Baby Brezza


Lindam


NScessity 4in1


NUK


Mebby



Dr Brown's



Fisrt Years



BabyMoov




Manual Food Processor

Tergiler sekejap kan tengok macam2 jenis ada. Yang mana satu pilihan kalbu kan....
Sesetengah brand kat atas ni rasanya tak ada dalam Malaysia, but since ada online shop ni mungkin senang untuk dapatkan brand-brand seperti di atas. Tapi mostly look like the same je kan.

And me...I'm using tools as below, Phillips Hand Blender. Haa inilah hadiah beday saya. Aim this stuff since years ago. Tapi hubby kata tak payah beli sebab tak praktikal. Tup tup dia plak yang belikan. Maybe because hari tu I buatkan the yummyness pumpkin soup. Tapi agak renyah la sebab kene tunggu chunky soup sejuk then baru boleh pureed jadi soup super lazat. Dengan mende alah nih, bleh puree terus dalam periuk panas-panas. More soup will be serve soon for the familiaaa. =D

Guna ni agak senang and sangat smooth dia punya outcome. Nak basuh pun sonang. You can choose the level 1-16 then press on. Or u just press turbo. In 5 minutes, walllaaaaa the smooth puree has made. Then I letak je puree tu sume dalam bekas dadih. Take 1 bawak g rumah pengasuh, rendam ngan air suam. Settled!



Phillips Hand Blender

Tak ada menda yang mustahil kan...cuma saya kena sedikit rajin.

Ps: Banyak tul blender kat rumah,...blender biasa (2 bekas, untuk cooking n juicing), shake n take, hand blender...hmm 

6 baby's note!:

ettyzukhair said...

wah...rambang mate..nak kne beli blender baru..dulu blender ameer mama dah amek alih..zaman pureed ni kejap je hehehe..but excited dia lame hehehe

Salhah Suhot said...

Sy pakai philips mini blender.

Ibu Najla said...

Wahhh...dah lama tercari2 hand blender ni. Mcm best je sbb boley blend trs panas2 kan... Brp rm philips tu eh?

Zihan Zamberi said...

Mak ettyzukhair : kalau ade budget lebiy boleh je...tp kadang x praktikal..n yet tru, sekejap je makan puree.

Salhah Suhot: ic, ok gak tu. =)

Ibu Najla: a'a..yg phillips hand blender tu kalo kat JJ dalam RM170+

sheAYANG said...

Tgh survey gak blender ni. Rambang mata tau tgk mcm2 ada kt sini...

Albert jack said...

I have checked this link this is really important for the people to get benefit from. thebabyguides

Post a Comment