Friday, March 27, 2015

Resipi Oat Semalaman, Overnight Oat!

Assalamualaikum w.b.t.,

Actually nak start lama dah bende ni. Oat pun dah lama beli tapi other ingredient to compliment the wonderful taste takde la pulak. So postponed until last night, I have bought few other ingredients maka terjadi la oat semalaman (Overnight Oat).

Ada banyak version of overnight oat recipe. But mine more to simple and easy way. Actually kalau nak oat with susu sahaja pun boleh. Cara ni lebih senang untuk orang on the move, bangun pagi keluarkan overnight oat from the fridge and enjoy it. I also eat it in the car kalau tak sempat. hehehe

It's like a new way to enjoy oat meal.

Meh sini I nak share pasal bahan-bahan oat semalaman.

A) Bahan utama = OAT (Oats).

Ada beberapa jenis oat kat sini;


Normally kita akan guna old fashioned oats aka rolled oat, quick oats and instant oatmeal. Boleh beli di mana-mana pasaraya. Dan ada juga yang organik. Pilihan di tangan anda!

B) Bahan kedua = SUSU (Milk)

Kalau nak mudah boleh je guna susu. Tak kisah lah low fat ke, fresh milk ke, full cream ke, ikut sedap tekak. Tapi if nak guna susu flavour pun boleh, macam susu strawberry, susu chocolate, susu flavour buah-buah tu, susu kopi pun boleh. Tak ada hal. Tapi untuk yang particular sangat tentang kesihatan, diorang akan ganti dengan susu almond dan susu soya. Tak ada masalah. Masalah kalau orang tu alergik dengan susu tertentu gantikan dengan susu lain. Susu kambing pun boleh. Alahh kalau nak air kosong je pun takde hal.

If you jenis suka boleh jugak campur dengan greek yogurt or other yogurt yang you all suka.

C) Bahan ketiga = BUAH (Dried & Fresh Fruits)

Untuk buah, saya guna dried fruit. Yang ni pun ikut sedap tekak or your favourite fruits. Boleh dapat dried fruit kat supermarket. Kalau nak guna fresh fruits pun tak ada masalah. Tapi biarlah buah yang bersesuaian dengan oat. If me, I suka dried cranberry, mulberry, kurma, kismis, yang simple-simple je pun boleh wat oat semalaman kita tu sedap.

D) Bahan keempat = TAMBAHAN (Additional)

     i) Rempah (Spice) - anda boleh letak cinnamon powder, mix spice or nutmeg. Kalau rempah kari I tak tau la rasa cam mana nanti.

     ii) Biji Benih (Seeds) - jangan letak biji benih yang bukan-bukan plak. Normally orang letak Chia Seed, Pumpkin Seeds, Sunflower Seed, Flax Seed, Sesame Seed, Poppy Seed or Habbatus Sauda.

     iii) Kekacang (Nuts) - Brazil Nut, Almond, Macadamia, Walnut, Peanut and any nuts family.

E) Bahan kelima = MANISAN (Flavour)

Kalau nak ikutkan, oat tu sendiri dah ada rasa manis-manis. Atau dengan tambahan dried fruit pun, oat semalaman tu akan jadi manis sebab dia dah absorb manis dari dried food tu. Untuk jadikan oat ni lebih sedap & healthy, boleh tambah honey, molasses, maple syrup, gula kabung, gula merah or brown sugar. Kalau nak guna white sugar pun boleh. Tapi untuk yang weight watcher tu, kene ingat gantikan gula dengan honey or buah-buah sedia ada. If nak layerkan dengan jem pun boleh, as substitute ingredients kalo tak buah ke apa.

Bekas untuk menyimpan ini juga turut memainkan peranaan. Macam I, guna mason jar je. Ala belen jar dari mayonis bagai tu. hihihi..Simpan dalam jar ni pun menarik minat untuk makan oat semalaman ni. Kalau nak simpan bekas lain mcm bekas dadih ke, bekas plastik ke..pun boleh!

My version of Overnight Oat.



Bahan:
i) Quaker Oat
ii) Susu
iii) Kranberi & Malberi Putih Kering
iv) Chia Seed
v) Gula Perang (optional)

Cara:
i) Masuk kan oat, dried fruits and chia seed secara layer ke dalam jar.
ii) Tabur kan sedikit gula atau pun honey.
iii) Kemudian tuangkan susu hingga menutupi lapisan oat.
iv) Akhir sekali, simpan dalam peti ais semalaman.


Oat

Image result for dutch lady full cream milk
Milk

Chia Seed

Cranberry & White Mulberry




This is the result of overnight oat.


Seriusly yummehhh....


5 baby's note!:

najwazeramokhtar said...

hai! tq share resepi. tp nak tnye mulbery n cranberry tu beli katmne? n mesti mahal kan?

Zihan Zamberi said...

najwazeramokhtar...mulberry n cranberry bleh dpt kat kedai yg jual2 kurma tu...even kadang tesco giant pun ade...=)

hayati abdullah said...

nak try laa nanti.. so sedap ni ;-)

Albert jack said...

I was pinning away for such type of blogs, thanks for posting this for us. thebabyguides.com

Google Faty said...

Salam....kalau buat stock siap2 utk seminggu..boleh ka ? Heee buat bnyk2 siap2 dan letak dlm peti ais

Post a Comment