Monday, July 11, 2011

Lelaki tiada pengecualian...

Assalamualaikum,

Phhheeewwww *lap peluh di dahi*...baru lepas settle cook for lunch!..eh x,.for dinner! Saje lewat masak sebabnye kat umah skrg no body, only me n my BIL. So makan ala kadar je for tghari..But dinner i dh masak best mlm ni,..Ayam masak lemak, sayur campur kacang buncis and sayur kailan ikan masin...tinggal nak goreng ikan n wat air asam tomato je. 2 mende ni kalo wat awal2 x sedap.

Semenjak jd housewife, ini la keje aku. Kalo x baking, cooking!,..kalo x cooking, ngankang! Ngankang tengok tv ler, x pun aku surfing. Preparation utk coming soon biz. Biz ape?? Jual org!..Hahaha, sape nak register?? =p. Kot kot la borink duk mesia ni,..aku jual ko kat Australia ke, US ke..memane la!....hocay! cite aku dah terbabas.

Ni aku nak cite pasal something or kenangan yg ter'pop up' mase aku tgh masak td. Tetiba timbul2 awan-awan dialog....

Aku teringat kat umah actually. Teringat kat mama, papa n adik2 aku. Well now adik2 aku sume jauh2. Rindu nak sepak terajang maki hamun gurau senda kami adik bradik. Tambah-tambah lagi angah. Dia ni sekepala ngan aku. And dia sekepala ngan kawan2 pompuan aku and kawan2 pompuan die but no GF. Tp die bukan gay cume dia lelaki budi bahasa. Tanye mak nenek mane yg x suke die??..Even adik aku jj n zaid pun bleh dikatakan mak nenek sume suke. Alhamdulillah mama papa berjaya didik kami dengan budi bahasa dengan org2 tua. Tp sesama kami,..hahahaha. Bedal aje leeerr!

Mama!..well die ni nurse yg keje shift. Kirenye since aku lahir aku tgk die dh baju putih riben biru la *staff nurse*. Kami adik bradik selalu kene tinggal la ngan die. So kurang la ckit kasih sayang mak nih...and die nih garang giloss ok. Sib bek la papa ni cool. So kami semua ni dari kecik2 dah di asuh wat keje pompuan...aku ni memang wajib la kan!..Bleh dikatakan keje umah macam sapu laman, sapu dalam rumah *or vacuum*, cuci baju *mesin yg buat*, sidai baju, lipak baju, cuci leher baju before basuh mesin, masak menghidang sume laa, adik-adik laki aku kene wat. Nak tau sebab ape?

Mak aku cakap, mak aku nak train x kire laki ke,..pompuan ke,..mesti tau wat keje2 rumah! Esok2 dah kawin bleh wat sendiri, ni ayat utk adik2 aku la..Kalo dh kawen, wife keje ke, pantang ke ape haaa bleh tolong2 wat keje rumah ni. Sekarang the result is, memang diorg wat mende2 nih. Masak kadang tu teror gak dr aku. Ntah rempah ape die campur, goreng2 n kasi aku rasa...aku makan sampai licin. Ade bakat terpendam gak adik2 aku nih.

Now aku faham kenapa mak aku nak kiteorg pandai wat keje rumah.

1. Nanti org tua2 suka! hahaha.
2. Exra bonus la kat lelaki, tau wat sume.
3. Membantu isteri2 bile dah kawin nnti.
4. tambah sendiri...

Even bukan nk cakap la. Bapak aku pun wat keje rumah ok. Since kawen ngan mak aku then dapat kiteorg adik bradik ni memang bapak aku la wat keje rumah bile mak aku knock out. Pagi2 die masak air wat bekfas ns goreng tadika papa's version *ooowwhhh ini sgt sedap ok*, x pun roti bakar je la...then masuk baju dlm washing machine, basuh,..then sidai baju...haa time ni kadang2 mak aku tukang lipat n susun baju dlm almari,..kdg2 masak for lunch or dinner,..vacuum rumah pun die wat gak...seeeeee my dad??..Cam ne la mama x sayang cam ni. hehehe..

Masa kiteorg baby mama cakap segala urusan kiteorg papa la yg handle kan,..dr mandi sampai la ke tido sume tu,..except for bg susu mama la kan..kalo papa aku terorr pun bg susu botol je la! hek hek...

And i would like to implement this to my baby Nazhan. Die xkan terkecuali dr lakukan keje2 rumah nih. So esok2 bile kawin, die akan sama2 tolong wife die uruskan hal2 rumah tangga. Contohi Rasullullah! =)

Alhamdulillah, hubby pun x terkecuali. Tp die ni nak kene ketuk dulu baru jalan. Kene kasi injection 'semangat' dulu baru buat. Sib bek la aku sayang die...huhuhu. But i wont forget those thing that he has sacrificed for me. He did things that me smile too sometime. Daddy u still got merit point from mummy! =)

For me no exception laki or perempuan untuk wat keje rumah nih. Kan ke sweet bile hubby n wife same2 wat keje rumah..Lg pun dah same2 pegi cari duit...untuk housewife plak, why dun hubby give a break sumtime dr wat keje umah ni n hubby amik alih...This is wat we women call romantic without a penny. Dah kate action speak louder than words kan, to show that u love ur wife give her a massage or a time to rest from hustle bustle handling housework...=)


Ps: Happy Belated Birthday Papa!...You are the Greatest Father in the world!


1 baby's note!:

ederq said...

sokong 250% hahha

Post a Comment