Farm In the City (FITC)

3:46 PM

Assalammualaikum W.B.T

Just got my free time to update bout my weekend. Kali ni tak balik kampung. Just stay in Kampung Sekamat je. Tapi this coming weekend mungkin balik. Rindu pama!

So on 1st Muharram (Selasa @ 11 Sept) brought whole family to FARM IN THE CITY

🎢 An Old Mcdonald had a farm 
Eee-yaii...Eee-yaii...Yoo
And in his farm he has duck 
Eee-yaii...Eee-yaii...Yoo 🎢
🎢And quack quack here..
and a quack quack there..
quack here..quack there
everywhere they quack quack 🎢

Ilma loves to sing that song. So I think it would be good to bring her visit a real farm with lots of farm animals. This is actually our first time here, except for Daiman. Dia pernah datang sebelum ni bersama lawatan sekolah. Everybody was soooo excited to meet & greet the animals. Daiman lah yang paling eager, sebab dia tak sabar nak tunjuk semua benda kat kiteorang. Dia duk pekunun kami la ni...hahaha.

Google Farm In The City for direction

Kami tiba di lokasi dalam 9.30 pagi macam tu. Tapi sebelum masuk ke ladang, bawak diorang sarapan kat Bazar PKPS, dekat situ je. Aku memang familiar kawasan ni sebab, ofis lama kat tangki air belakang tu je. Actually dah tahu lama kewujudan since pembinaan kawasan FITC ni. Tapi awal-awal dulu tak tergerak nak pergi sebab anak-anak pun kecil lagi. Tak seronok kalau diorang ni tak faham lagi.

Done breakfast, we heading to the farm. Since we early, got a nice parking under a tree. The parking space is huge & you will be guide by car-park assistant.

Ini ringkasan untuk panduan bagi sesiapa yang pertama kali nak ke Farm In The City.


Masa mula nak ke pintu masuk dah ada souvenir & gift shop. Aduhh..jangan la budak-budak ni nak macam-macam plak. Since this is a Blogger Review Visit, I need to find a staff in duty to get the admission pass. Sementara nak tunggu tu, salah seorang kakitangan FITC sempat melayan Nazhan & Daiman games kat situ. So dapat  la cenderahati gula-gula 2 bungkus.






After collect admission pass from the staff, we begin the farm exploration. Before that kita beli food untuk binatang ni dulu. 1 bekas RM10. Dia akan advise how to save and feed until the end. Then u can take a map for your guide. Sini ko boleh tengok most farm animals macam ayam (macam-macam jenis), burung merak berkeliaran macam tu je. Kalau pergi zoo normally tengok dalam sangkar je la kan. Ni nak usap-usap, nak kendong, nak belai pun boleh. 

First station is Turtle & Tortoise Farm.


Panassss...sib bek ada pondok ni!

Foooodd...foooddd.....

Hi sweetie! 😘

"Daddy, Turtle chimming."

"Mummy fishh..fishhhh..." 

My 3 stooges (Ajan, Iman, Ilma)

Bayangkan kalau cermin ni pecah dan dia mula menyerang manusia dalam FITC ni...hahaha. Ok I dream to much. Lots of Anaconda & Snake in a Flight Movie..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Besaq wehh...wat bantai pelok best ni. Seejukk je!

Dia ni pe hal ntah..selalu nak sabotage gambar mummy tau.

Crocodile teman Iman yak!

Masa visit tank crocodile ni, rupa dia cam jinak. Manje je dia pandang kita. Taktau la kalau kat luar tank dia back to real character 🐊 dia kan..Sempat lagi tu..hehe.

Crocodile Kiss! πŸ˜‚

Then after Reptile Cavern, we go to Passion Fruits Garden. Dalam ni banyak ayam & burung, tersesat seekor kucing liar yang cantik.

 


Leopard Cat..😍

Next station is Free-Flight Bird Aviary & Mood's Lake.

Bersepah ayam-ayam dia...aku terbayang lauk je nih!

Antara spesis yang ada di Mood's Lake.

Ahkak belanjeww 1 family pic terkini.

Melilau dalam reban...

Cubaan Ilma nak bagi merak makan..

Krrr..Krrr...Krrrr

Ayam lagi...

Budak ni memang gila fish...gila air!


Berkenan sungguh aku ngan rumah ni...tapi kalau air dia biru lagi cantik kot! 😁

Now is the moment that they waiting for, to meet the tame pet at Pet Village. Kat sini kau boleh feed & belai-belai arnab & guinea pig. Tengok guinea pig, aku teringat Bugsy in Bedtime Story! πŸ˜‚




Ok la..semua berani nak bagi makan & pegang.

Kat sini pun ada aktiviti yang menarik juga untuk anak-anak, Longkang Fishing! 
Bagi depa merasa mengai paghit pulak. Tapi ikan kecik-kecik. Laju pulak tu. Hat besaq-besaq kaler merah tu takdak pun. Ada la sekoq dua. Dah mati ka apa, previous visitor!



Seterusnya kami masuk ke station Jungle Walk & Twilight Creatures (dengan harapan dapat jumpa Bella & Cullen 😹)

Masa ni, orang tu tengah pegang marmoset. Seriously cute! 😍..

Ni aku tak tau depa gaduh apa... garang~

Lazy Public Holiday Awwal Muharram katanyaaa
Ini kalau buat rendang...sodappp nih!πŸ˜‹

This is Timon (meerkat), too bad Pumba is not around.

Satu-satunya owl yang kene reject from Hogwart..mungkin sebab salah style rambut kot..

Sempat pegang skunk ni...sib bek dia tak lepaskan gas perut itu..huhu

Mr. Iguana nak brunch

Depa ada la belai-belai ulaq tu. Cuma Ilma dia tetiba cam penakut sikit. Kalau tak semua benda dia nak picit.

Now we entering Kampung Mahmood for bird's show. Kebetulan time kiteorang sampai adalah masa diorang buat performance.

I upload 1 je ok, the rest kene gi sana baru syyookk..

A few type of macaw species 

Bleh tahan besar TomTom ni ha..

Penat kan baca entry kali ni...meh kita layan gambar cik Ilma posing kat pink car..cun abis dah la posing tu.


Kat sini kau berjalan almost 1.5km gak la, explore the area. Terasa burn fat makk..

Savannah plak you bleh pet rusa, kambing & alpaca. Too bad wallaby tak lepas keluar. Penat gamaknya layan visitor semalam tu.

Kebetulan terjumpa Abg Naz, JJCM. Dia datang 1 family. 
So aku tak rasa dia nak JJCM dalam ni..hehehe

I first time meet alpaca is masa trip Gold Coast. 
Ko beruntung Iman, tak payah perabih boleh je jumpa alpaca.

Menarik tentang alpaca ni, dia je the only animal yang guna aircond kat dalam ni. So maknanya maintenance dia ni mahai ckit la. Dia from Argentina, negara sejuk. Disebabkan bulu dia yang tebal dan nak elak berpeluh di Malaysia yang hangat berdengung ni maka layanan istimewa diberikan. Untung ko alpaca..
Brapa horse power econ ko ek.

Pre-Training gembala kambing



Mbbeekkk Saya Baba White Sheep. Black dah kene sembelih, aqiqah.

Keluar ikut pintu belakang Savannah, you will direct to a Vegetable & Fruit Farm. Not bad, boleh la nak educate budak-budak pasal pokok bunga, pokok sayur bagai. Tapi untuk anak-anak aku diorang dah biasa dengan macam-macam pokok keliling rumah dan kebun. 

Pandangan dari kacamata seorang budak.

I dunno why...bila tengok rumah macam ni..I teringat Tanjung Tokong Penang. 
Its a sentimental value. Dont let me start with this..hahaha

Nak nyanyi opera ke apa ni?

Owwhh Happy Dayyy...ooo Happy Dayyy

Daddy dukung...not for long dear.

Spoiled topi tu, terlindung sudah ayam tu..

Sempat borak ngan nenek sorang masa duk tengok ayam ni. Dia kata, dia dulu almost all animals ni ada keliling rumah dia ja. She referring to those ayam, itik la. Tak payah bayaq sesen pun, tambah dia. Tapi sekarang dia kata, orang bandaq kena mai tempat-tempat lagu ni nak kenai binatang ni. Kalau tak kenai senang orang perkunun...hahaha.

Selesai almost all stations dalam ni and we decided to go out. Done. Finish.

But there is another station, it is a Ostrich Farm just before the ticket counter.

Sian lembu ni...Kene penyakit albino. White hairless cow!

My husband ni dia bercita-cita nak ada kandang cam ni.

Layankan aje...

Hot spot for picture taking, The Green Car.

At last..

Our decent family portrait.


Korang boleh dapatkan sijil ini sebagai kenangan di pintu masuk.

Thank you Farm In The City for the great experiences. The kids really enjoy their time there.
I really-really recommend your place as 1 of education center. Where kids can get closer with the animals to feel the real animal's physically. To get to know them closer. Learn their family's type, habitat, what they it and etc. Zaman sekarang bukan semua boleh pelihara binatang-binatang ni kat rumah. Apa tah lagi nak ke luar negara untuk kenal binatang ni. Thanx  FITC for bring it here.

And also personal thanx to Blogger Siti Liyana for this opportunity.

So apa lagi, masukkan Farm In The City dalam buku program aktiviti anak anda untuk cuti hujung tahun nanti k. Worth it!

Daa~ πŸ’‹

Zihan Zamberi

You Might Also Like

2 baby's note!

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images