Monday, November 21, 2011

Teknik Power Pumping..

Assalamualaikum w.b.t,

Jom saya nak share satu info atau pun tips untuk memperbanyakkan susu.

Selain pemakanan yang berkhasiat, doa dan bantuan yang lain. Teknik ini pun sangat sesuai dipraktikkan bagi ibu-ibu yang nak menyusukan anak mereka sehingga 2 tahun. Sepanjang penyusuan anak ni macam-macam dugaan berlaku, susu kurang la itu la ini la. And teknik ini juga boleh membantu untuk mempertingkatkan kuantiti susu.

Apa itu Power Pumping?
Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung meningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?
1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Macam mana nak buat Power Pumping?
Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.
Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?
Kalian jgn igt sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dpt hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.

source : hanis amin

2 baby's note!:

Nur said...

good share!! walaupun dah setahun menyusu, info mcm ni membantu untuk improvise :)

ZihaN ZamberI said...

a'a tru...i merudum sbb piyet...try makan then power pumping...then ok balik

Post a Comment