Thursday, April 26, 2012

Duit Simpanan Nazhan

Assalamualaikum w.b.t,
Huhuhu berminggu rupenye ku x letak entry. Nak menaip x sempat. Kan best kalo cakap je sume entry tertaip secara automatik. Haven nyee!..X payah nk terketar2 menaip.
Ade ke voiceblog? Vlog ade la kan??...video blog. Tp dah 1 hal nk upload video. Kalo kate speed bandwidth ni bagus xpe la. Ni slow cam siput…
Nak cite pasal ape ek?..Ape lg yg x tercite or tershare kat sini?...wait waiitt aaa…let me recall.
.
.
.
.
.
.
Ok…Ingat dah!
Ni pasal duit anak I. Anak I kecik2 ni byk plak simpanan die. Mak die je tukang perabih simpanan. Simpan 50%,..abiskan 100%...muuahahaha. Tp bukan abiskan duit anak. Duit sendiri. Since lil monster lahir until now memang ade je org kasi. Terima kasih banyak2,..murah rezeki kalian kerana murahkan rezeki anak I. Betul la kate orang, rezeki anak ni datang dalam pelbagai bentuk. X semestinya dalam bentuk wang semata-mata, mungkin dalam bentuk lain seperti kesihatan, keperluan harian, makanan n many more. Dan x semena2 ape yg dapat kat anak, parents pun merasa gak. Contohnye cam atok die beli eskem kat cucu,..cucu x abis makan…sape yg makan??....hahaha of coz la mak pak die kan??..x ke namenye rezeki tu…huhu buuurrrppp….Alhamdulillah~
So mumies sekalian, ape yg anda wat ngan duit anak anda? Simpan?..Belanja utk keperluan anak?? Or what?
And for M2B, should be ready financial plan for your kids as the world nowadays is not that cheap. Price will be increased in many sectors. Be prepared…unless if you are rich!..7 keturuan x abis makan itu lain cite ye.
Me n Mr Rasaksa xde lah kayo mano. Gaji pun Alhamdulillah cukup la untuk kami meneruskan kehidupan. But for kids we already planned. Kire skrg ni kene beringat-ingatlah sebelum tiba masa yg x menentu tu.
Duit lil monster since lahir sampai la d latest masa birthday die ari tu dah pun kami simpan. As parents, kami diamanahkan untuk jaga hak die. Dari tersimpan kat rumah, kami pk better invest or simpan kat mane2 yg boleh memberi pulangan untuk die kelak, untuk kegunaan die di masa akan datang.
Plan kami bermula dengan ambil insurans untuk Nazhan masa die masih lg dalam perut. We sign up for PruMyChild which covered since baby in the womb, and kami amik part2 penting macam hospitalization and education plan for lil monster. Seperti yg korunk tau la kan, bil hospital skrg x mcm dulu murah je. Yes boleh je kalo nk pegi gov, tp still gune duit kan. Apetah kite nk choose best treatment and we go for private. Education pun same. Xkan nk harap subsidi kerajaan je. Nak harapkan PTPTN?? MARA? JPA?? Pinjaman itu Hutang…dan Hutang itu Beban. Harap dengan education plan ni boleh jd fund utk education die nanti. Skrg ok la, Mr Rasaksa bayarkan sampai die bergaji esok, bayar lah sendiri. And masa ni Mr Raksasa ckp, masa die bayar nanti pun mungkin dah murah cikit lah.
Some of his money kiteorg labur kat Amanah Hartanah Bumiputera under Maybank. Nak tambah x bleh, limited RM500 je. Tp dengar hari tu dah bleh tambah, xtau betul ke x…Tunggu next collection la kot!
And last but not least, Tabung Haji. Balance duit yg die dapat masa majlis akikah, orang visit kat rumah and masa birthday die kiteorg labur utk saham akhirat die. Dividen TH pun boleh tahan gak, antara yg tertinggi. Me and hubby pun daftar skali ari tu. And dijangka 2048 baru kami bleh pegi Haji. Masa tu umur kami dah 65 tahun…umur Nazhan plak 37 tahun. Itu cume anggaran, tp kite kene ikut que jugakkan. Kalo ade anjakan pun mungkin sebab orang mati ke, orang x cukup saving ke…still lambat gak la kan. Bagi I daftar je la awal untuk die, x rugi pun.. Lega me and Mr Raksasa bile kami bantu die bukak peluang pegi Haji lebih awal. Sementara nak sampai giliran tu sempat lah die kumpul duit nk g haji. As long ade RM1.3k dalam akaun dah boleh register untuk pegi Haji.
Bile pk2 zaman skrg mude2 dah bleh pegi HJ..mesti best kan. Pegi time mude ni lagi bagus. Dah tua2 baru nak pegi nk kene pk soal kesihatan n so on. My mum ckp, masa mude ni byk tenaga..duk hotel jauh2 pun boleh jalan lg. X perlu nk amik hotel mahal2 duk depan masjid. Tp kalo dah tua nk jalan pun nnti susah, x larat…Ape pe pun depend on rezeki kite. Doakanlah agar dipermudahkan setelah kite berusaha.
For those yg xtau mcm I sebelum ni…Account 1 KSWP boleh digunakan untuk investment like public mutual n so on and untuk daftar haji. Account 2 plak untuk duit rumah, education loan and kesihatan. So sape yg nak daftar haji tp akaun TH x banyak bleh gune Account 1 KWSP ye. Macam I !!
Actually ade banyak pilihan bank untuk parents mula wat simpanan untuk anak2. Up to you nak pilih yang mane. Ade sesetgh parents die memikirkan sama ada simpanan tu islamik ke x,... You know what best for your kid’s future.
As for me, the choices that me and Mr Rasaksa have made is the best for lil monster. Tapi tu la, ni baru sorg!...kalo kuar lg 2-3 orang cam ne?..huhu. Xpe, sentiasa beringat setiap anak ade rezeki die kan. Mudah-mudahan Allah murahkan rezeki kami dan anak2.

Ps: tingin nak p haji bersama anak2!! Amin~


2 baby's note!:

♥ balkidz_hunny ♥ said...

i pun baru nak share pasal saving utk baby nie. hehe

hana yoriee said...

hihi..soklan cepumas hana td.. thanks k.zihan sbb dah bg clue and clearkan minda ni utk buat apa yg the best utk anak! eyh..hana tak tahu akaun 1 kwsp boleh buat investment public mutual/daftar haji!! mcm mana ye prosedur dia? hana nak buat lah gitu..thanks for the info k.zihan.

Post a Comment