Tuesday, December 11, 2012

Family Foodie Trip

Assalamualaikum w.b.t,

Hi everyone,..Happy Tuesday!..Today still terasa kepenatan berfamili day last 2 weken. Padahal bukan drive pun. Jd passenger je. This one consider at my 1st Family Trip with famili in law after kawen. Penah plan itu ini, tp pospon atas sebab-sebab tertentu.

Since cuti weken pun just 2 hari, so kiteorg decide g yang dekat2 je. They decided a trip to Melaka. Melaka was not so bad actually with the food and beautiful attraction places. But I guess my famili more to Food Trip. Hehehe. Only the weather je on Sunday is HOT! Tepi laut kan...harus lah terasa panas bahangnye.

On Saturday morning, kiteorg bertolak ke Melaka dengan sebijik VAN SEWA (cost RM400+, diesel). Driver nya adelah my Mr Rasaksa and his brother. The journey was great, x jem sgt n x panas sgt. Plus most of the time passengers sume sleep je! heh heh...But we stop at Restoren Jejantas Melaka sebab dah lapar sgt. FIL treats us Asam Pedas yg bleh di terima tekak walaupun pd taste i agak masin.

Then we cont journey to our homestay, Homestay D'Alai.

Ni la die homestay tu...quite nice gak la. Ade Pool. And ada extra shalet kat luar. Now tgh wat 3rd pool kat belakang.

Front: Parking & Entrance


Contact Details

kat dalam ade lg 4 bilik, living hall n kitchen.

Ni kat pool side die, blkg tu kitchen.


 Ni canvas pool adult, 4" deep kalo x silap.
  
Ni bbq area.

 Duck Pool.

Kiteorg check in dalam kul 1-2 ptg cam tu. Disebabkan cuaca agak mendung dan renyai, diorg sume decide nak berkubang. 

kononnye berenang...

 baru lepas kene rendam ngan daddy...

skodeng tepi kolam...

After sesi mendugong, kiteorg gerak ke Pernu, Umbai. Ape lagi, pekena Ikan Bakaq la dgn ns. lemak kat Parameswara Ikan Bakar. Ok..I loikkee die punye ns lemak. Tp i xleh mkn byk sbb rasa nak mun...huuuu~

** Sorry food pikces x hamik sebab kelaparan **

Sudey kenyang kite bergambar dulu....kat tepi muara tu je!

see perut besar kan?...bon*** pun..huuu

Famili..

After that we hit Jonker Walk.

For those B2B nak cari ABC wood carving magnetic tu, bersepah kat situ.

Here I cari tart telur portugis x jumpe plak. Auntie tu just jual tart telur je...but that night jumpe la tp with non halal wraping food. So no tart that night! Pas tu kiteorg try eskem telur. I keep the case sebab ingat nak wat kat rumah,..tup tup hilang la plak! adieh...

After Jonker Walk, then mak buyong ni teringin plak nak makan Cheese Nan yang SIL promote. Tp sayang cheese nan without that green chutney memang x best. Just kuah Dhal. So I turn off ckit. Nevermind, later ask hubby gi makan kat Jalan TAR tu.

Balik je bilik terus fengsannnnn...

On Sunday plak, after wake up and breakfast lebiy kurang. Diorg mandi lg skali kat pool tu. Sampai kat kul 1 gak la. Then kiteorg terus check out for Jalan-Jalan Cari Makan. Ape lg kan, kalo datang Melaka x pekena Asam Pedas x complete laaa. So kiteorg pegi kat Asam Pedas Selera Kampung. For me Asam Pedas die x cukup kauuww.

After lunch, of course la kene pekena desserts kan. We off to Klebang Coconut Shake. Nice la, I loike it too! But too bad, I x dpt nak tapau sebab terlampau ramai orang. tsk...tsk...T____T

On the way nak kuar dr Melaka yang dah start jem, sempat jap singgah petrol pump sambil mak buyong g tapau jagung bakar n jambu batu. ooowhhh dear, jagung bakaq die memang best. Siap2 rendam lg ngan gravy, again sorry x sempat snap dah masuk perut!

The rest of the journey back to Kajang, we just sleep n sing zikir. Now Nazhan also can sing zikir. Hubby kate antar join ghasidah. hahaha...suara pun haluihhh jaa!

Before balik rumah sempat lagi singgah MAHA, it's final day! Serius bersesak2. Sambil2 tu makan. Makan lagi! Makan kepok lekor. Then tapau oblong burger. Pas tu tapau Apollo Melon lelong, RM1 sebijik! Sib bek la dah maghrib tu hujan. Kalo x mau lame lg kat expo tu.

Done Family Trip to Melaka. Next where??...Abah suggest g berkelah je!..Well my famili side plak, ari tu nak g cameron pospon! huuuuuu~

Best kan once awhile gather all famili member and do things together. I was thinking nak ajak g Janda Baik. Tu pun best gak..=)

So that's all my update....till next entry...


Psssstt....I'm entering 12 weeks now. 1st Trimester comes to an end soon. Hope my 'wanapukefeeling' will go away. Hope this time it's G...BIG G!...hehehe

4 baby's note!:

mama ila said...

wahhhh..bestnyer jenjalan ...homestay tu pun cam best..siap ada pool =)

Mommy_Cha said...

menarik sungguh homestay tu...nanti try gaklah nanti...:)
boleh pegi Umbai gak...tgh preggie ni semua teringin...ahaks!

Zihan Zamberi said...

Mama Ila..a'a..duk citu ok la..bilik pun luas gak. Die bg queen, tp kite bawak je toto extra. Bleh muat almost 5 org.

Mommy Cha..sila2 try. x mahal pun. Umbai dekat sgt dlm 3-5 km je...hehe..xpe teringin mende berkhasiat!..ehh

izyanti hj ikhlas said...

tqvm kerana menginap D'Alai Homestay Melaka...harga sungguh berbaloi RM90.seblk semlm terima kasih sekali lagi kerana memberi sokongan kepada perniagaan bumiputera dan industri pelancongan Melaka...

Post a Comment