Friday, April 26, 2013

Survey Nursing Feeding Bottle

Assalamualaikum w.b.t,

Last time entry pasal breastpump. Which I plan to have. Now pasal feeding bottle. Yep I'm BF mum. But once I off to work surely baby need bottle for feeding. Unless hubby would allow me for 6 months unpaid leave so i can exclusively breastfeed my baby then bottle maybe wont be a priority at the moment.

I plan to have these bottles for 1 year usage only or less 6-8 months. After that change to a cheaper bottle from Pureen or Anakku. Same like what we used for Nazhan before. Only for the 1st 6-8 months we used Medela and after that we switch to cheap n can change anytime bottle.

1. Comotomo - cam klakar but cute.


2. The First Years Breastflow - tp tgk cm susah nk basuh je tp match with my future BP.


3. Lifefactory / Cherub Baby - for long term x payah pk nk tukar botol.


4. Medela Bottle - Nazhan use this..

5. Bebe Confort - simple


6. Safety Plus




For MAM, TT, MOMMA feeding bottle I just dont like the bottle & teat design.
Dr Brown & Medela Calma looks like difficult to wash.
NUK I dont like the teat design. I like normal teat design as above pictures.

So far this is in my list. Mind to share what are you using for your baby?

6 baby's note!:

ettyzukhair said...

botol mcm2 jenis..yg penting ade BPA free..murah2 cm pureen/kiko pun ade..yg penting putingnye..pengalaman ameer just nak teat getah..lps wean-off daytime refuse trus bottle feeding..dulu beli bottle mahal2 xgune pun mcm2 try TT, pigeon..now utk 2nd baby nk try gune botol biase n teat biasa je..life-span bottle pun takat 6months je..hehe

Zihan Zamberi said...

Mak etty, yg ni utk NB sampai 6-8m je...after that pakai je pureen/anakku...tp kalo botol kaca tu akan dipertimbangkanlah. depend perangai anak cam ne...kalo suke baling2 ...botol murah2 sudey...bleh je beli suka suki...Nazhan je skrg ni..ade 10 botol...haha

Ainul said...

selalu kalau bf & nak baby tak confuse kena cari teats yg hampir sama mcm nipple.cnth NUK, Tommee tippee, MAM. kdg2 anak yg cerewet mcm anak saya byk kali kena tukar botol. 1-2bln nak TT, lps tu MAM plk.skrg dh 2thn 6bln nak disney pulak sbb ada gambo mickey mouse.

ctmah said...

1st teat yg Alisha x refuse is teat fiffy.3pcs rm10..haha!masuk 4 bulan barulah pandai nak isap teat avent. setakat ni, mmg pakai teat n botol dr avent jek

Umi MediNa said...

dulu za pakai 1st year..ok sangat bottle tul..i recomended!! pakai smpai medina 1 year..but then one day she suddenly refuse..xtau kenapa..last2 za pakai TT smpai sekarang..

Anonymous said...

zihan, nak share jugak dah alang2 i pun tgh dok survey bottle ni..dulu pakai TT tapi teat dia, mula2 okay..tapi lama2 mcm tak best..now guna bebe confort yg classic tu, so far, okay..i suka..cuma now tgh nak survey yg murah dan best sebab baby dah tak bf..so, nak 2-3 bottle spare..hmm,maybe kali ni bole try bottle pureen/kiko, sebab nak pakai teat yg senang masuk ngan mana2 bottle..wide neck ni susah nak replace teat..

Post a Comment