Monday, January 6, 2014

2014, Perubahan & Istiqamah

Assalamualaikum w.b.t,


PERBUATAN YANG MEWARISI KEPAPAAN:

1) Mengerjakan dosa
    - Nak kurang kerja kan dosa. Baik dosa kering, dosa basah, kecil atau besar.

2) Melebihkan tidur
    - Rasanya dah jadi mak-mak ni, memang tak cukup tido je semedang.

3) Tidur bertelanjang
    - tak mampu

4) Tidur selepas solat subuh
    - Yang ni pun nak kene kurang kan. Especially bila rasa tak boleh bangun lah. Most of the time kalau dah        bangun terus start house chores pagi-pagi before anak-anak suami bangun.

5) Membiarkan makanan yang jatuh. (tidak diambil@dibersihkan)
    - Selalunye kutip balik kalau boleh di gunakan.

6) Mengeringkan anggota badan(termasuk peluh) dengan tepi kain(pakaian) yang sedang dipakai, iaitu tidak menggunakan sapu tangan
    - Bergantung pada keadaan dan situasi.

7) Membakar kulit bawang
    - tak pernah pulak buat mende nih.

8) Menyapu rumah pada malam hari
    - Ku menyapu x kira waktu..tp waktu malam ni pun kadang afdal. Sebab time ni anak2 sume tido. Senang        nak menyapu.

9) Meninggalkan sampah pada rumah (tidak dibuang@dibersihkan)
    - Mostly tunggu beg sampah hitam penuh baru buang.

10) Berjalan dihadapan guru (tidak tunduk@hormat)
      - Alhamdulillah, pama ajar jalan depan or blkg orang tua-tua mintak izin laluan and tunduk.

11) Membasuh tangan dengan tanah
      - tak pernah buat lagi la.

12) Memanggil kedua ibu bapa dengan namanya
      - Never.

13) Meringankan sembahyang.
      - Some time.

14) Menjahit pakaian ketika sedang dipakai dibadan
      - Pernah sekali dua

15) Bersegera keluar dari masjid selepas solat
      - Bergantung pada keadaan.

16) Pergi ke pasar pada awal-awal pagi,dan melambatkan kepulangan
      - Tak suka, pergi awal then balik lepas dapat semua yang dikehendaki.

17) Tidak membasuh bekas makanan
      - No more delay washing the plates.

18) Memadam pelita dengan mulut
      - Agaknye sebab ni la tak boleh tiup lilin.

19) Menyisir rambut dengan sikat yang patah2
      - Pernah sekali dua dulu.

20) Meninggalkan berdoa untuk kedua ibu bapa
      - Sebab tu orang cakap jangan tinggal solat, sama seperti tak mendoakan ibubapa.

21) Memakai serban ketika duduk
      - Ooo...I pakai tudung.

22) Memakai seluar ketika berdiri
      - gulp!...Lepas ni pakai seluar kene duduk.

23) Terlalu boros atau bakhil dalam berbelanja
      - Boros tu tak sangat la...Bakhil pun tak.

24) Membuang kahak ketika qada hajat
      - Tak penah buat

25) Menyapu rumah dengan kain(pakaian)
      - tak pernah lagi, kalo lap lantai ngan kain tak boleh gak ke?

26) Cungkil gigi dengan pencungkil kayu(gunalah tali)
      - Kene tukar beli floss pas ni. Tp kat rumah memang takde pun.

27) Duduk dibendul rumah
      - Bendul tu kat mane?

28) Duduk diantara belahan pintu
      - Time orang luar bagi salam je.

29) Berwudhu ditempat tidur
      - tak pernah, lagi pun takde paip...

30) Makan sesuatu ketika berjunub
      - errr ketika??

31) Pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan
      - pernah berlaku tanpa niat.

32) Tak boleh panggil Tok Papa (bak kata paksu, "panggil tok papa tak kaya-kaya la!") hehehe

2014 - Banyak mende yang realistik perlu dicapai. Keutamaan pada yang nak di bawa bersama ke akhirat.


0 baby's note!:

Post a Comment