Friday, October 24, 2014

Second Job

Assalamualaikum w.b.t,

Ahlan Wasahlan ya reader....
Apa khabar entay-entay sekalian?...

Eeewaahh...ape kes tetibe rahjin blogging nih? Kreejja sudah say-tel kah? Neehiiii...kuch-Nehi...

Okkkayy...agak merapu di situ. Well kerja mana boleh abis-kan? Kerja..kerja..kerja...dan kerja sampai la menutup mata. Kerja..kerja..kerja..nak bayar hutang! And jangan lupa, kerja ni pun ibadah gak. So kene la kerja Lillahi Ta'ala. Ikhlaskan diri bekerja untuk melaksanakan tanggungjawab yang lain-lain nya. Semoga hidup ini lebih diberkati.

So kerja yang ari tu almost comes to an end. Of course yang bermula pasti akan berakhir. Can't wait. It's been 6 years already since I started working and this is my 2nd company. 3rd company?..Never know. Teeheeee. So far I'm fine here. Now been exposing to other challenging task. It's challenging when you need to be at certain level and able to satisfy people. Part satisfy ni lah yang menguji kesabaran sikit. You need to be calm to gain new knowledge and experience. Maklum lah, susah nak memenuhi kehendak orang yang ade certain level of expectation nih. Tapi Alhamdulillah, once you dapat overcome part ni. You will smile. Berkat kesabaran untuk belajar of course there will be a reward waiting for you. Orang cakap what does not kill you, will make you stronger.

Here I am, stronger a bit then before. Tapi part of me macam serik pun ada. Rasa nak resign, rasa nak jerit kuat-kuat and macam-macam rasa lah. Mix feeling actually. Ooowwhh dear, macam mana lah kalau aku betul-sambung belajar sambil bekerja. Sure tunggang langgang rumah tangga. Mau laki aku amik sorang lagi. *but I know he won't*

Imagine lah hari tu...almost everyday balik kul 10pm. Then balik rumah sambung plak kat rumah sampai subuh. huhuhu. Laundry ke mana, dapur tak berasap, rumah tak bersapu and tak bermop. And macam-macam lah. Aku tengok keadaan rumah pun menangis. Korang tengok, lebih dari ngucap aku rasa.

Eh..ok lah..balik dulu. Nanti sambung kat rumah. *stop at 6pm (23/10/14)*

Bersambung semula (24/10/14)

huhu..semalam dah tak larat nak berblog di rumah.

Pagi-pagi ke tempat client for meeting. Alhamdulillah, mood sume ok. And next week submission.Yeeehhaaa freedoommm...freeeddoomm! I can't wait to finish this. So next week insha-Allah akan bermula la lagi satu chapter. Haaa chapter ape...nanti cerita. Tapi bukan preggy ya.

Dia ala-ala second job gak la. Nak buat biz online, macam orang-orang lain. Tapi time nak berbisnes ni la tetibe plak kroje macam xde besok. Nak market mende-mende pun tak boleh. And lagi satu, kalo nak berbisnes ni, it's something that you have passion doing it. Like my biras, jual toys sebab die have passion ngan toys. Like me??...I dah try a few and my problem is internal things that I cant discuss here. It's not big actually, but with 1 word or 2. Things will be settled. Tak pe...abaikan.

I pernah wat biz babysitter part-time. Duk KL dulu masyukk gak la. 1 day RM100 for 4 hours. Jaga anak expat and anak akak sorang tu. And after kawen, I move to kajang/bangi, takde dah. Maybe first, orang fikir I dah kawen tak ada masa nak jaga anak orang. Sibuk jaga anak sendiri. Second maybe orang fikir bayaran yang I kenakan agak mahal. Actually part kawen tu tak isu pun sebenarnya. My husband ok je kalau nak jaga anak orang. Yes, I have a babies, tapi tu pun bukan isu gak. Sebab budak-budak ni boleh bermain bersama. Part bayaran tu, well you can email and discuss with me. I bukan rigid sangat pun. =D
If ade sesape nak hantar lepas ni, boleh je email.


Now I ade lagi satu part time yang dalam plan I. Since dah ade skill and perlu brush up sikit lagi. I dalam plan nak apply certificate. After dah tauliah nanti baru I gtau. Jeng..jeng..jeng.

Well stay in big city ni, I think ramai je yang wat part time or second job. Tak kisah lah jual online ke, jual barang ke, fotographer ke, it's like a trend. Healthy trend where you turn your hobby into business. This what we called passion. You would not give up and always has plan to expand it. And to partners out there, always support your spouse. Be tolerate and considerate.

So here I would like to wish all the best to people out there who's struggle for their family and for a better life. Hope you all pray for me too! GAMBATE PEOPLE!

1 baby's note!:

Syima Syaz said...

So far aku masih lagi melangguk tak buat apa. Bayangkan dulu aku rajin gile...smpkan breakfast anak mesti homemade, tapi lepas benti aku jadi super lazy... Skrg anak dh tak bf, potong buah je... Gheeee.....

Next year insyaallah aku pun buat berniaga skit2. N buat service rental.. Nak rental apa? Tungguuuuu.. Modal blum mai lagi kena diam... Kekeke

Post a Comment