Saturday, May 9, 2015

Sangkaya Homemade

Assalamualaikum w.b.t,

How was your Saturday?

Well yeahh..jarang I nak update blog on weekend. Normally my weekend habis macam tu je. Every weekend I work at the pool. Saturday from 10-11am & evening 4-5pm and on Sunday 9-11am. Of course it was tiring some time, but I really enjoy it being in the pool with the kids.

As usual abis kelas and siap-siap bagai kul 12pm lebih baru sampai rumah. I make sure I beli lauk ke or any meal for lunch. Dah keje pagi cam tu, mana sempat nak masak lunch. Unless if hubby and kids can wait to have late lunch tak pe lah. Tapi cam mana pun kesian gak kan. Nak tunggu bukan sekejap. So the best is to buy, senang and mudah. Balik masak nasi  je.

Actually dah lama nak upload pasal Sangkaya ni. Almaklumlah kan kat luar sana tu memang trending abis ais-krim Sangkaya ni. Sebelum tu ais-krim pasu. Tapi jangan lah ingat entry ni boleh menggugat or mencantas business di luar sana ye. hehehe. Korunk punye sedap lagi. Selalu gak la wat Sangkaya sendiri kat rumah. Senang je...

Bahan-bahan dia mudah je. Boleh didapati di mana-mana pasaraya atau kedai runcit Pak Ya.

# Ais Krim Perisa Kepala Kelapa. (Jenama Magnolia)
# Isi Kepala Kelapa
# Lain-lain topping - Nestum, Jagung, Kacang



Saya letak Strawberry untuk exaggerate the look. hehe. Tapi bila di pikir kan balik, kalau letak Harum Manis bersama ais krim kelapa lagi marveles kot...huuuu

 Cara-cara:
1. Scoop-kan ais krim kelapa ke dalam mangkuk.

2. Letak kan isi kelapa di keliling ais-krim. 
Atau letak isi kelapa dahulu baru letak ais-krim, pun boleh.

3. Kemudian taburkan topping (Nestum, Kacang, Jagung etc)

Waalllaaa siap seperti di bawah...

Sangkaya yang tak berapa nak kaya...

I understand, yang ramai anak kadang tu tak mampu nak beli. Kalau anak sorang ok la kan. Boleh kongsi sekali mak pak. Ni kalau kata anak berderet, nak kongsi pun dapat ape sangat. Kalau homemade ni ramai cikit boleh makan kan. Almakluma je la, satu Sangkaya almost RM10 okay. And korunk pun boleh serve Sangkaya at any time or maybe masa birthday party, kenduri kendara dan sebagainya dengan budget yang rendah.

Selamat Mencuba...mudah-mudah ia mampu membantu kita untuk tidak jadi Sang-Miskin. =D


0 baby's note!:

Post a Comment