Wednesday, January 19, 2011

Kisah 4 Januari 2011, 9.35 pg

Assalamualaikum,

Now dah bleh relax ckit after menyusukan baby and tidur kan die. Aman je rasa bile tgk muke die and rasa jeles sgt coz die dpt lena dgn nyenyak biar pun hanya 2-3 jam. Tp mak die ni, kasi 7-8 jam pun x cukup2...huuu~

As promise jom I nak cite pasal kisah pada 4 Januari 2011. But I need to rewind a bit so we know how it is begin.

3rd January 2011
I thought I dh nk branak on this date. Malang skali xde pun sebarang tanda yang menunjukkan proses kelahiran akan berlaku. Like every other weeks I pegi ke AnNur for check up. Masa ni masih lg drive sendiri hocay! Hubby xde maknenyee nak temankan I, lg pun wat buang masa die je. And I pun x kisah sgt if Mr Rasaksa x temankan coz sure monyok punye la tunggu lame2. Bagi die xde produktiviti, huhuhu. Better he off to work je.

Setelah berejam-jam I tunggu untuk check up, dh nak dekat kul 4 baru dpt jumpe doc. Well org check up memang ramai and doc die pun sgt femes. Kdg2 masa tgh check-up org kat klinik die kene rush to labour room gak utk sambut baby. Imagine la kan die terkejar naik turun utk sambut baby and check patient. Jadi all the patient must be patient..hehehe.

Masa die check tu die ckp kepala baby in gud position tp x masuk canal lg, probably lg seminggu dua baru bersalin. Hahh sudah ko!..Aku dh penat carry perut ni coz bby dh 3kg lebiy, kalo bleh aku nak tgk baby on time tp apakan daya, Allah lebiy maha mengetahui.
Then doc cakap, "Tp xpe laa. Saya stimulate kasi bukak 2 cm ok. Insyallah esok lusa kite jumpa kat labour room ya!".

Jeng...Jeng...Jeng...Jeng...OOOOOUUUCCHHHH!

Terus aku neves ko. Die pun seluk la and wat bukaan 2 cm. Sakit dooh! T_T. Sib bek aku x ter'angkat' kaki..kalo x ade yg terkene flying kick aku. kes kes kes..tp siyes sakit. Terkengkang aku seketika. Nak drive balik time tu aku rs cm x mampu je. Baru la teringat kalo hubby ade kan ke bagus! Nyesal skrg tiada gunenyee....uuwaaa.

Namun ku gagahi jua drive balik umah. And guess what, balik umah tu aku x rasa sakit pepe sangat pun. Tp contraction dh start time tu. Ye la kan dah org sound aku sakit contraction tu cam sakit piyet je, padahal sakit piyet aku lg sakit. Tertonggeng2 aku tahan sakit piyet slalunyee. So relax2 je sudey! Malam tu ingat nk dinner kat Abdullah Chan, skali tutup! Hammpaa-nyeee..then gerak g Putrajaya. Pasainya adik hubby nk survey dewan for his wedding soon. Dh siap2 survey, g melantak plak kat presint bape ntah blkg Alamanda. Aku sental ns goreng krabu and tomyam cukup2. Then balik umah still ok lg and zzzzzzzzzzzz.

4th January 2011
Suddenly around 2.00am aku terjaga sbb rasa contraction yg kerap. Every 30 mins tp aku masih lg mampu utk tido (tido2 ayam je!). Pas tu every 15 mins...then every 5 mins. Jam dah menunjukkan 5.30am. Actually Mr Rasaksa pun dah tido time ni sebab asyik kene bangun urut belakang je kan. So aku gtau die yg aku x thn dah sakit contraction. Nak g hospital skrg. Mr Rasaksa pun suh aku bersiap2, mandi sume, makan ckit and mak bagi minum air akar fatimah. Tp aku siyesly x lalu nak bfast sebab rasa nak muntah. Mr Rasaksa pujuk gak suh makan at least kurma and air zam zam utk kasi ada tenaga ckit. Fine~

Sempat lg pagi tu call Papa and Mama minta ampun and maaf, halalkan susu segala...

Around 7 cam tu sampai AnNur terus ke labour room. Setelah CTG di pasang kedengaran jantung lil pumpkin and contraction saya pun di monitor. After menjalani sedikit pemeriksaan, alhamdulillah sume ok dan saya disahkan boleh melahirkan baby secara normal. Masa ni contraction selang 5 mins. I'm so nerves. Dalam hati ntah bape jam lg la aku nk kene tunggu untuk lahirkan anak sulong ni. Experience mak aku, ade kot dlm 12 jam untuk melahirkan aku. huuuwuwuwuwu...scary~

Masa tgh menunggu tu nurse pun suh salin baju sume pakai baju hospital. Hubby and mother in law plak x abis2 ingatkan suh baca surah2 tertentu untuk mudah bersalin. Then sapukan air zam zam dr muka ke perut bagi tujuan yang sama. Masa tu dah 7.30, nurse tanya sama ada aku nk epidural ke x? Ms tu contraction aku bleh tahan lg, so i told her that I refused to implement any drugs to my body. I would like to try my best for natural birth. For me, aku nak rasa kesakitan sebenar ketika melahirkan bayi.

After that, Midwife dtg nak seluk. huuuu...aku tersangat la neves, takut sakit mcm doc tu buat. Phheeww..x rasa sakit plak bile midwife ni seluk and die kata bukaan dah 9cm. Erk...GULP! cepatnyeee..Ingatkan nak kene tahan sakit lg beberapa jam. Midwife suh tunggu sampai bacaan CTG selang 2 mins. Midwife ckp doc 8.30 baru dtg. Alaahhaaiiii...apesal lambat sangat.

Around 8.00am lebiy midwif dtg lg skali bile bacaan dh selang 2 min. Die seluk lg skali and bukaan still 9cm, suddenly aku rasa len macam. Rasa cecair panas kuar dr V aku. Sah die dh pecahkan ketuban. Ade stgh org ckp sakit, aku xde plak rasa pepe.

Setelah menunggu a few mins, aku dah rasa nak meneran. Ok..memang betul ye kawan2 yg x pregnant lg. Time ni siyesly rasa nak terberak sangat. Tp memandangkan bukaan x penuh lg, nurse x bagi aku meneran. Ko imagin la nak kene tahan berak tahi keras cam ne kn...huuu seksa woo! Nurse cakap kalo aku teran gak nanti koyakan teruk akan berlaku. Time ni la my hubby, Mr Rasaksa tu mainkan peranan as a Birth Partner.

He remind me about breathing technique yang kiteorg bljr masa attend kelas antenatal sama2 dulu. Bile nak tahan rasa meneran ni kene lah bernafas melalui mulut to avoid rasa nak teran. You all can try especially time nak yak tu. Practise la dr skrg, x rugi pun. Bile contraction kene tarik nafas dalam2 lepas secara 3 kali melalui mulut. Sib bek la attend kelas tu. Kalo x, sah blur2 masa nk deliver...

But then this time memang aku rasa x tahan sangat dah. Aku ckp ngan nurse aku nak teran gak. And aku sempat tanya doc lambat lg ker...aduhai!
But nurse cakap lg xbleh teran sebab x nampak kepala baby lagi. Time ni setiap kali contraction aku nak meneran aku pulas tshirt hubby cam perah baju tu. Sebab memang x tahan nk teran, bukannye tahan sakit. Nak yak sangat2 weh! Pulas punye pulas tshirt hubby sampai nurse sound "Koyak la baju suami tu" and die suh pegang palang besi katil. Aku peduli hape dah time tu, dlm hati sempat lg berkata2. Kalo baju hubby koyak nanti I beli shirt baru kat die. huhuhu bleh x time tgh sibuk2 nk branak sempat pk nk beli shirt baru!

Doc sampai dalam 8.30am lebiy and die check bukaan lg and die ckp still 9cm. Lg sejam baru baru bleh teran. Dalam hati, wehhhh x tahan niiih! Ckp ngan doc nak teran gak. Doc pun cam ok la, die bagi asalkan jgn kuat2. Die suh push kepala baby utk sampai ke perineal. Sambil2 tu all the nurses dah siap kan peralatan sume untuk sambut baby.

And around 9.00am tu, agaknye kepala baby dh kat perineal, diorg gantung kaki I and siap sedia untuk berjuang. Kire berjuang untuk syahid kecil la ni. Time ni skali lagi hubby men pranan. Bile nak teran and push the baby out skali lagi kene implement technique pernafasan dan meneran dgn betul. Kalo salah baby akan tersangkut or masuk jauh ke dalam. Scary kn dengar! =p

Hubby tolong support my back supaya I bleh push my chin to my chest. Dalam erti kata len nye doc or nurse akan ckp "Tengok Perut!". So hubby akan tolak my head to my chest. Utk push(teran) plak doc/nurse suh ketap gigi cam sengih nampak gigi tu. Masa 2nd or 3rd contraction kot, I rasa cam kene siat kat bawah tp still confuse sama ada itu sakit contract or sakit kene Episiotomy. Still sempat I sound hubby,"Doc epi ke daddy?". "X, die x potong pun", hubby jawab. Confident je jwpn die, padahal die x nampak sebab doc cover ngan kain. Padahal dh kene potong pun.

Setelah beberapa kali contraction and push...

uurrghhh..errkk...huuuu hhhaaaaa.....






Pada 4 Januari 2011, jam 9.35 pagi....
Lahirlah lil pumpkin ke dunia yg fana ini.

Nurse2 yg ada ms tu sgt lah cheerful cam cheerleader memberi semangat kat aku utk melahirkan bby ni. Thank u to all the nurses.

Hubby x sempat snap masa die kuar tu and masa doc put him on my tummy.
Ni ade beberapa yg sempat hubby snap as cenderahati kiteorg..



Baby's Cleaning

Masa diorg cuci lil pumpkin ni I dah tetido coz dah di suntik oleh nurse. So sebarang proses mengeluarkan uri dan juga jahit epi adalah tidak di rasai sama skali. Tau2 je aku terjaga sakit kat bawah. And terus kene nyusukan baby. But MIL ckp masa aku tgh tido tu Mr Rasaksa ade suapkan kurma and air zam zam sbb baby terlampau lapar...

Kirenye ni Beday Present untuk Hubby in advanced yang menyambut ulang tahun kelahirannya pada 7 Januari. Next year celebrate same2.

The End.


ps: aku mengarang dr pagi td...huhu xleh nk publish until now.

3 baby's note!:

ederq said...

fewh! seram jugak! alhamdulillah semua selamat! doakan i pulak zihan! :)

NahiZ (chynk) said...

hehe...seram ke?..x lah, ok je!
Insyallah u pun akan selamat semua nye..Amin~

sweetlavender86 said...

sameee lah experience kite kak an!alhamdulillah xamek mase yg lame sakit.tapi paling benci tme seluk menyelukk.xsukeee!xsuke!haha..tapi memang mase baby nk kuar tuh kite rase mcm nk terberakk sgt kan.berak keras.ahahaha.rase cm k meneran tapi nurse xbgi lagi.time tu dah xigt ape dah.klu bleh cm nk sepak2 je org2 kt tepi tuh.hahaha

Post a Comment