Wednesday, March 16, 2011

BF Nazhan

Assalammualaikum,

Masa tengah mengandung kan lil pumpkin ni lagi aku dah pasang angan2 nak BF die sampai 2 tahun. Tercapai atau tidak aku xmo pk, yang penting doa, usaha dan tawakal. Alhamdulillah Allah murahkan rezeki anak ku.

Suatu masa dahulu….*flashback mode*

After an hour deliver lil pumpkin, nurse bawak die masuk berjumpa dengan aku. Tujuannya bukan sesi berkenalan ok. Sesi berkenalan telah pun berlaku before that, ini sesi memberi makan anak ku kerana die sudah meraung2. Masa ni nurse akan ajar position untuk penyusuan, macam mane nak susu, macam mane xnak bg nipple crack n etc etc. Dan selepas itu berlakulah penyusuan antara ibu dan anak. Tibe-tibe rasa bahagia sangat wat kesekian kalinya. Time nil ah kolostrum akan keluar utk mengimunisasikan tubuh badan anak. Ianya mungkin sedikit tapi mencukupi sebenarnya. Dalam hati tertanya2 cukup ke keperluan si kecik ni. Apapa pun aku kene berfikiran positive, “Aku ade susu. Insyallah cukup untuk anak ku”. Actually kite x perlu risau pun sebab Allah telah jadi kan sesuatu bersesuaian dengan keperluan.

Seminggu pertama memang menyakitkan. Siap berdarah2 lagi. Tp aku kuatkan semangat walau macam mane pun nazhan mesti minum susu ibu. Hasil pembacaan and kongsi pengalaman ngan bloggers, having people yang sentiasa support BF membuat kan aku happy and penghasilan susu meningkat dari masa ke semasa.

Kalo dulu hasilnya 2-3oz utk sebelah, now dh full 5oz or more untuk sebelah je. Aku wat macam2 agar terus produktif. Orang cakap makan itu dpt menghasilkan susu banyak, aku pun makan. Orang cakap makan ini boleh dpt byk susu, aku makan. Macam2 lah just to make sure Nazhan dapat membesar dengan susu ibu.


Ini Hadif Nazhan yang punye!! (tonasi cite Ahmad Albab).


Stock susu ni aku wat 2 minggu sebelum masuk keje. Ada kot dalam 20 packs and bottles. Mama telah clean kan separuh dr fridge ni utk aku simpan susu. Thanx mama! And she’s really showed how supportive she is for me to breastfeed nazhan just like my mom.

I igt nak gune bottle je, tp almaklum je la kn. Peti ais pun menumpang je so space adelah sangat limited. Kalo dah MIL bagi space store susu anak ko jgn la sampai ayam ikan die plak kene campak kuar. Melampau tu! So I kene lah cari inisiatif lain utk store susu. I baca 1 bloger ni gune beg plastic mcm 2nd row tu. But ari tu I pegi MLO utk cari beg tu. Skali die ckp die dh x jual beg tu sebab ade 1 article based on research mengatakan bahawa lebiy kurang 60% of BM nutrient telah diserap oleh plastic. Abis tu anak ko dpt ape?..Hampas?? 40% je nutrient. Rugikan…So die kate better gune bottle. Memang makan space tp menjimatkan untuk jangkamasa panjang dan juga memelihara alam sekitar. Ye la ko x pyh nak buang beg plastic byk2. Dah ler pampers anak pun ko buang..huhu


So semalam I g kedai jual barang plastic untuk dapatkan bekas ni.


1 bekas ni boleh isi dalam 130ml/4oz lebiy kurang. Jgn ini sampai penuh plak nanti xleh nak tutup. And bila nak bekukn die terbukak plak cap die, tercemar plak nanti.


So this is one of the example. I gune white masking tape utk label kan die. Ala salotape yg cam kertas putih tu boleh tulis2 atas die. I xnk gune marker nanti x cantek! =p


This is how we store in the fridge. Later bleh stack atas die dalam 3 tingkat.

Tp ingat nak kena beli botol gak laa...x confident gune bekas dadih ni..selamat ke x.
Tawakal je la...

5 baby's note!:

sweetlavender86 said...

insyallah.selamat.susu ibu bnyk khasiat bleh jadi protection.heeee!chayyok kak ann!

Anonymous said...

chaiyokkk~!! :DDD

zihan, from my experience, bile da kije store guna botol lagi senang (and jimat)..

i.e. satu hari baby may minum 5-6 botol.. tu sama amount yg kite pump/day.. so bole la recycle balik botol kosong..

kalau ade lebih baru simpan dalam bekas dadih.. sebab bekas dadih bole recycle 1-2 kali je.. pastu buang.. botol (inshaAllah kalau x calar etc..) bole tahan sampai 2 tahun.. cukup la sampai nak weaning nanti.. inshaAllah..

furthermore, pakai botol senang nak warm.. xyah risau2 nak transfer bekas takut tumpah.. nak feed tinggal taruk puting je.. :p

ni my experience dgn zafran (and my mom sbb die yg feed cucu :p)... :))

mari kite bf anak~!! :DD

ijah

Anonymous said...

simpan susu trus dlm botol mmg mudah dan menyenangkan coz kita bleh trus warmkan susu tu n trus je letak puting. but penggunaan botol adalah terbaik hanya utk 6 bulan sahaja, lps tu dah xelok nak dipakai even botol tu nmpk ok..

Anonymous said...

Salam kak zihan..
nak tanya, kalu simpan susu dlm bekas dadih, selamat ke kalu kite direct warm/rendam bekas tu dlm air panas utk cairkan susu. tak bahaya ke? cam yg kite tau cam botol air mineral tak elok guna byk kali.hihu..

Azura Abdullah said...

u beli at mane dear ??

Post a Comment