Thursday, March 3, 2011

TIPS: Beli Barang Baby

Assalamualaikum,

Nak share cikit la wit all mummy to be and serba sedikit lah pengalaman dari saya sendiri. Since this year ramai my frens, blog frens and cousins yg pregnant so this is some tips what to buy baby stuff.

I believe ramai yang penah tgk list ni kan. Especially Mummy/Daddy to be akan gune list ni as a guideline to buy baby stuff. Disebabkan excited sangat2 nak dapat baby sampai kadang-kadang kite terbeli semua nye. Kite x sedar ade di antaranya kite x pakai pun. Langsung x pakai. Maka berlaku lah pembaziran.

Well, I speak from my experience which dah berlaku pun. Rasa rugi gak la which hakikatnya I bleh mende len utk baby. Bagi yg byk duit kaya-raya x pe beli apa-apa pun. But for people mcm I yg x bape nak kaya ni??...

Ini di antara barang2 baby yang bakal anda beli:

Pakaian Bayi
Tuala mandi
Tuala muka
Pampers - pureen x bau busuk sangat!
Lampin/napkin
Napkin Liner
5/6 Pin besar (safety pin)
Seluar kalis air
Baju lengan pendek/panjang
Seluar panjang/pendek
Baju sejuk - x perlu except oversea la.
Sarung kaki/tangan
Barut
Baby Blanket/Receiving Blanket
Kain Bedung
Pencuci Baju - cosway

Nasihat:
For baju I beli lengan panjang coz I wana protect his skin and size die agak besar untuk pemakaian jangka panjang. Rugi beli size newborn byk2 coz baby cepat besar. But kite boleh mengagak size baby semasa check up.

For towel my mum advice beli besar cikit dr size bath towel baby. Sebab nanti nak balut2, nak lap kepala baby lg so towel size kecik x muat.

For napkin,napkin liner, seluar kalis air n safety pin, yang ni pk byk2 kali. Adakah anda rajin nak basuh napkin? Kalo x forget it and beli lah diapers for newborn. Same case kalo nak pakai Cloth Diapers ok. Napkin ni beli ckit je in case u nk gune as bedung.

Pengalaman:
Rugi tul beli napkin(I beli 20 helai siap ade yg x pakai lg!) and etc, wat kain bedung byk2 (cukup 4 helai), Baju sejuk x beli pun xpe..
Kalo nak napkin cakap la I ade banyak, dah basuh tp x pakai.

Barang Penjagaan Bayi
Losyen
Bedak - x elok pakai. Please read the effect of using talc.
Bekas Bedak
Minyak Bayi
Minyak Yuyi/Telon - telon better!
Sikat Lembut
Tisu Basah
Syampu
Mandian
Nappy Rash Cream
Cotton Bud - x payah beli pun xpe.
Cotton Ball - enuf for the 1st 2 weeks.
Pengetip kuku

Nasihat:
Boleh di katekan sume barang di atas adelah penting. Cume kuantiti nye x perlu lah besar2 and x perlu pun nak wat stock. Cam cotton bud tu x beli pun xpe. Cotton ball 1 beg pun cukup sebab nk cuci mata baby je.

Pengalaman:
I x beli bedak tp beli bekas bedak. Rasa B***H pun ade gak!. Beli a few stuff wat stock like baby oil, bath cream, cotton bud and wet tissue tp rasa cam x pakai sangat. X perlu ok. Percaya x, my toileteries traveling set thn almost a month. Nanti I share tentang penjagaan bayi ok and relevannya keperluan brg2 di atas.

Keperluan Menyusu
Botol Susu - 3oz,5oz(for baby newborn) 9oz (6 months above)
Puting Susu - small size so nanti baby x tsedak.
Steamer/warmer - depend on person
BreastPump - for me wajib ade kalo plan fully BF
Breastmilk Storage - wajib (botle or plastic)
Berus Cuci
Pencuci - Guardian murah!
Tempat Pengering Botol - Pureen
Milk Dispenser - ni kalo +- formula milk.

Nasihat:
Botol susu, beli 3 & 5 oz dulu with extra puting susu size s. Kalo size besar takut nnti baby tersedak.
Sesaper plan nak Fully Breastmilk kene beli pump and storage die. Macam2 brand dalam market.
Berus cuci n pencuci ni pun elok ade nak cuci botol2 and other barang baby.

Pengalaman:
At 1st igt nak gune BP bile dh nak abis pantang. But then tergerak hati amik lepas deliver. Sib bek! (pheww). Awal2 susu memang xde. And my nipple crack teruk smpai darah2 myb because baby x pandai lg nk latch. Hubby kesian suh pump. After a week kot ke 5 days cm tu I dah start pump. Selang seli kasi baby minum direct and bottle. Lucky baby x nipple confuse. And pump awal telah menggalakkan pengeluaran susu saya.

Barang Mama
Set lps bersalin - with Bengkung
Maternity pad
Nursing Bra
Breast pad - beli washable je.

Nasihat:
Set bersalin ni wasnt sure mane bagus. Bende ni pun ikut org gak. Ade sensitif ade yg x. And baby pun kene jaga takut2 terefect plak dengan pengambilan jamu2 ni.

Maternity pad beli la 1 pack je. The rest pakai pad biase je pun xpe. Tp yg maxi punye la ek. Awal2 je bleeding byk. After that cam period je.

Breastpad ni pakai je washable. Unless memang susu kuar meleleh2 byk sgt then gune la disposable.

Pengalaman:
For Set bersalin I amik HPA skali dengan Bengkung Berubat die. Tp I x suke sgt bengkung ni, bengkung tradisional lg best.
Maternity pad saya beli byk. Ia menyakit kan bahagian epi saya. Pakai pad kecik ok. Kalo x terkengkang2 rasa pakai maternity pad nih.
Nursing Bra beli autumz masa mommy n baby expo kat midval.
Breastpad saya gune washable je sebab susu saya x sempat leleh dh kene pump. Kalo leleh pun xde la smpai lencun. So ok lg la.

Lain-lain Keperluan
Bath Tub - wajib beli b4 lahir
Baby Sling - depend on u
Baby Cot/Playpen - ni mak saya beli, my plan tunggu die besar baru beli.
Bouncer - depend on u. Buy it later.
Stroller - I beli after deliver ms tu nazhan dh sbln lebiy.
Walker - tunggu la die besar ckit.
Baby Carrier / Car Seat - ni angah hadiah so x payah beli.
High Chair - later
Baby Swing - xnk ajar
Baldi - wajib ade untuk rendam baju bayi
Bakul Sampah - utk buang pampers baby or brg2 kotor len.
Bakul/Almari untuk barang bayi - depend on u
Bakul untuk peralatan mandi - depend on u

So kawan2, pandai2 lah berbelanja beli barang baby k. Kalo for long term xpe. I ade few barang baby x pakai. Nappy liner pun ade 3 kotak. Cloth diapers x try lg. Rasa cam semak umah je. Beli bila perlu je. But for pampers I rasa memang perlu borong byk2 especially bile ade warehouse or expo barang baby. Baru la dapat harga murah, harga biasa bleh tahan gak mahal die.

Okess next entry BABY CARE MY WAY!


12 baby's note!:

sweetlavender86 said...

zura pub beli napkin bnyakk gile.dush.membazir sgt2.lupe plak ni bkn zamn dulu2.mak pun suh pakai kn pempers je lagi senang.zura siap beli bntal yg bentuk c tuh.igt kn guna erm,membazir je,terbang 60 hengget.mcm2 boleh beli.haish

elyina said...

thanks for the info dear..membantu gak sy untuk shopping barang baby. Nasib baik banyak lagi tak beli.kalau ikutkan hati semuaaaa nak complete..huhu..

Anonymous said...

hye, if guna diapers pureen tu ok ke, coz ari tu i ada try guna dat pureen diapers tp asik bocor je even my baby juz pee n even xtggu lama pun nak tukar diapers lps pee.. b4 change to pureen to ada guna huggies. huggies mmg bagus tp a bit mahal skit la, then tukar pureen. tp after dat mcm xbagus asik bocor je, hbs baju asik kene tukar je sbb bocor.. then i juz tukar blk to huggies n now try mamy poko pulak.. so far, huggies n mamy poko adalah bagus n xbocor.. utk pnggunaan walker tu ada org kata xbagus sbb nnti akan melambatkan lgi prgerakan baby utk brjln, tp i dont know la whether its true or not, rasa nya if tak guna pun xpe kot.. and rasanya org kata if rendam baju baby pun xbagus bcoz of why tu i xingt la pulak..

NahiZ (chynk) said...

zura: a'a tul tu..anyway kak an dulu pun almost nk beli bantal c tu..sib bek hubby larang sekeras2nya..

elyina: memang kite rasa cam nak bg complete sumenye utk anak kite. but kite terlupa yang kite membazir dlm membeli kelengkapan diorg tu. Bleh beli mende len yg more benefit utk anak kite.

anony: it's happen to me gak la gune pureen, tp x selalu some time je. Pureen ni walopun lame x bau busuk. I x penah lg try jenama len but will try later...
About walker ni for me ade pro n cons die, ia boleh membantu dan boleh membantutkan. And plus can cause injuries (ni web obesea, banned product!)..sejauh mane kebenarannye pun xtau gak...but me n sibs dulu sume gune walker. And I almost died using walker sbb ms tu my aunt lupe tutup pintu. I went out and slide the stairs, sib bek x berguling2. *pls introduce urself k*

jihan musfirah musa said...

hai sis...thanks for share some tips..memang xtau paper pon pasal baby stuff ni...memang bg info pada saya thanks a lot!!..;)

NahiZ (chynk) said...

hi sis..
ur welcome...
sume org asyik kasi list but never put what important n what not...
N paling penting how to save some money from buying unnecessary stuff...Anyway nak lampin gtau k! hehe

^^mrs.deana^^ said...

thanx 4 ur info!!i like it....psni kna wat preparation btul2 nk bli bby stuff ni kn?tkut trlebih mmbzir plak..

noorliza said...

thanx for the list... mmg berguna sgt2 untuk first time mummy on tight budget cam saya.. hehe.. helps a lot! :)

aytozee said...

Hi there,

salam kenalan.

Thank you so much for sharing!!

I pun tgh pregnant 1st baby, kena pulak xbekerja. So, agak kalut jugakla nak adjust budget sbb sebelum ni bekerja alhamdulillah dgn income yg memuaskan, tp bile dah xkeje ni meeemang very2 limited.

Nak cari yg murah2 je (plus quality juga la). Taknak membazir2 nih.

Btw, u xde nak jual ke brg2 yg u xguna tu sis?
Kalau still new bg i beli jela.

Kalau u nak let go email la kat i yek catwoman195@yahoo.com.

Maseyh =)

Zoe said...

diapers saya suggest huggies ngan mamy poko.
lembut.baby pun tak kena diaper rash

Mak Ammar said...

Assalam
zihan, bagus tips ni.... tgh dapat idea nak share tips/petua drpd blogmommy untuk disenaraikan dalam website kami www.manjakuhappy.com

kalau tak kisah, saya nak share di fb kami.... www.facebook.com/manjakuhappy

tq
dina

Miss Ruka said...

Nak bg tips skit..tgu baby dah naik semua gigi baru beli sikat..newborn baby no need utk sikat rambut sbb takut dah besar gigi jarang kt bahagian tengah..ni tips keturunan iolss la..if rambut baby lebat tk perlu sikat..just sisir guna jari jemari kita ni enough..

Post a Comment