Tuesday, July 31, 2012

Our Cave is Ready

Assalamualaikum w.b.t,

Hollaaa everyone...Salam 11 Ramadhan. Wahh..dh nak stgh bulan kite berpuasa. Time running sooo fasssttt (ayat klise)...Ari ni ari terakhir Bulan Julai...Come August...lg 4 Bulan dah masuk 2013. Waaahhh sekejapnyee...

If u oll realize my blog nih...start dulu when I was a student. Too bad, x dapat tarik from Friendster punye blog..sob..sob..sob! I start with Friendster punye blog, then later tukar tu Blogger. Penah try opera n few more. At last I stuck kat sini je la. =)

Kalo dulu cite pasal mende2 zaman study, bercinta..then zaman mula keje...pas tu cerita tunang, persiapan perkahwinan...then cite pasal baby...now cite pasal rumah plak. Seee...there is a phases! Amazing... But most here is about my own experience, my own story. Sometime I do share some other people's story where we can learn something from it.

Lastweek, kiteorg dah settle payment ngan lawyer kiteorg. Next is, lawyer akan send to bank lawyer and inform bank that we have settled everything. MasyaAllah,..SubhanAllah...Alhamdulillah...x sangka kesemua process berjalan dengan ok. Kalo delay pun sbb kiteorg je yg lambat bank in..hehehe =D.

So myb around 2 weeks lg, bank akan release an amount to owner. Tamat lah sudah process kiteorg membeli rumah...

A few days ago on wekend, kiteorg pergi membanting tulang membersihkan rumah. Berhabuk ckit lantai die..and hubby decide to samak dulu ngan air tanah. I basuh 1st floor, hubby basuh sblah bawah. Haaddooiii,..since dah lame x berexercise..haaa hamik ko. Sakit tangan, badan, pinggang2 sume...lenguh! Tp rasa badan cam ringgan je. Hopefully turun la ckit berat di bulan puasa nih...Kat atas, lantai parquet nak kene mop 2-3 kali coz still berdebu. And kalo tgk rumah ni memang really basic. Sure banyak $$ nk kene spend nih. Haiiiyaaakkk!

Mende wajib pikir bile nk masuk umah ni is, dapuq gas, peti ais, mesin basuh and tv. Yg lain xde lg pun xpe. Still ok. Macam Sofa, Bedroom Set, Guestroom Set. As org yg nak menghias rumah ni, siyesly byk mende nak kene pk. Haiiiyyyaakkkk again!

Pictures below is gambar after rumah dah di bersihkan. Tp xde la bersih sgt. Couldnt imagine bile nak maintain kebersihan rumah ni esok2. Bleh pengsan cm ni kalo nak bersihkan sume in 1 day sorang2.
After membasuh rumah tu, the next day kiteorg pindah kan barang ckit2. Ye lah kan, dah semak pun rumah MIL ngan barang2 kiteorg. Time to clean up make her house look clean n tidy than before.

Next week plan, baca yasin to protect the house and new owner (us!). Kalo xde mende myb after raya pindah sepenuhnya. Insyallah~

living hall

entrance to living hall and stairs

our staircase to heaven family area.

some of our stuffs

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, July 25, 2012

The Beauty of Pregnant..

Assalamualaikum w.b.t,

Salam 5 Ramadhan.

Alhamdulillah, masih di beri nikmat berpuasa dan melakukan amal ibadat.

At this moment I fell so happy...happy sampai happy tears pun kuar same. =')

Most of my closed frens and officemate is  preggy. Ooowhh i miss that moment very much!
Ade yg preggy 1st which soon nk deliver, ade yg baru preggy 2nd baby, ade yang 3rd and so on.

Aku??!!...hehe xtau bile...now pun dh stop amik injection but I'm planning for next year actually. But if rancangan Allah lagi hebat dari plan i,..could be soon! I dont know...=)

I will let you guess....

Sooo Truueee kan,..once you penah preggy...you dont mind to have another one...another one...another one until u feel it's enough. Eventhough dari awal pregnancy macam2 perkara baik/x baik berlaku but we still wana get preggy. It's Allah miracle to give a MOTHER this kind of feeling. Betul lah kate orang, sakit tu penghapus dosa dan sakit jugak adalah nikmat utuk merasa sihat. Even ade org yg went through bad preggy experience still wana get preggy again.

For me, nikmat yang paling best skali is last push...how i can remember the moment clearly...
Memegang baby yg masih panas,..huuuu nikmat!

So mummy yang tunggu masa tu, dont worry so much about giving birth. Such a wonderful pleasure for me. Alhamdulillah,..Allah permudahkan urusan saya pada ketika itu. Mamas x putus2 doakan saya dan solat hajat untuk saya...while hubby byk memberi sokongan as birthing partner.

Jangan ada perasan takut..dont create fear in yourself sebab Allah sedang memberi nikmat pahala kepada mu. When you feel fear it will trigger the pain. So bykkan selawat, zikir, dan tenang melalui saat2 tersebut.

And again...I miss preggy!...( hehehe...just to express my feeling )
 

For those yang masih berusaha, teruskan berusaha. Dalam erti kata lainnya...jangan memaksa as this is Allah plan for His people. Just enjoy the moment with your hubby...coz hubby pun baby anda jugak yang sentiasa memerlukan perhatian seorg isteri. Coz once you have a baby, you will miss the time both of you alone together.

And lastly, for those yang mungkin x dapat langsung merasa nikmat ini. Jangan lah bersedih,..kerana Allah mengurniakan kamu dengan nikmat2 lainnya yang adakalanya kamu x sedar pun ianya di sekeliling kamu. Mungkin juga Allah ingin menjadikan kamu insan terpilih untuk memelihara anak2 yatim ini.

Siapa tahu kan??

Buat teman2 yang sedang hamil. Alhamdulillah...jaga kesihatan mu dan bayi. Jaga pemakanan.
Tahniah.

Buat teman2 yang bakal melahirkan mini u...Semoga dipermudahkan..Amin~


Monday, July 23, 2012

Rezeki Ramadhan

Assalamualaikum w.b.t,

Salam 3rd Ramadhan to all my muslim frens.

How's your Ramadhan so far? Great?...

Mine was fine. I just missed my 1st night terawikh, suddenly i just fell asleep that night. huhuhu melepas malam pertama guwe!

2nd night and last night, Nazhan really test my patient. After 3rd Terawih, he's boring and crying n screaming out of his lung. I'm like so pissed of cause I cant finish my terawikh together with all famili members. So I bring him into our bedroom and put him to sleep. And later I wake up finish the rest of my terawih and witir. Try to distract him with TV also not jalan. He preferred me to sit with him and entertaint him watching TV. Hopefully malam ni die x wat perangai...hv to find an idea how to distract him from disturbing me n hubby perform prays.

Yesterday was my 1st visit to Pasar Ramadhan aka PARAM. It's only nearby mil house. After married this is the param that i've always been to. Not like my study time, me and my frens will go to Bangi, param behind PKNS or Param Sg Ramal.

Actually what's you looking for at param?

Most of the time...i will buy drinks... like soy milk, longan, coconut and sugarcane. Sometime corn drink which the colour n taste is so aaaaahhhhh. relief the throat....

For kuih i prefer, burger malaysia, samosa, badak berendam, buah melaka, puteri mandi (biji nangka) n lompat tikam. Iwill only provide RM10 for param. If not, sume rasa nak beli n membazir. Mau Mr Rasaksa mengamuk nanti dengan menghabiskan makanan tersebut which is not good for him.
As my previous entry regarding on our cave key. We've got it. Alhamdulillah. We went to PJ, see the owner to pick up the keys. Since we are free yesterday, my hubby took initiative to clean the house lawn and the house has been evaluated yesterday by bank evaluater .

We hired kaplamyanga to clean the house area. But to bad, almaklum la kaplamyanga! Cakap memang x penah betul. At 1st die kate RM10 untuk potong rumput, but then we decide to give him RM20 as upah potong rumput panas2 ni. And then we request him to cut down a small tree behind the house which already growth to nebor's house and he said ok for RM30. After the work has done he request rm50 from hubby. Baru ingat nak hire die again esok2 nanti bile rumput2 tu dah panjang. Tp bile die dh wat cam tu, pas ni no job for u! Bile memikirkan ni bulan puasa, Mr Rasaksa pun redha je la bayar kat die. Takut plak nanti die wat mende x elok plak kan..Who knows??

So after this tinggal nak clean kat dalam rumah je la. Maybe kalo xde pepe, nextweek we r going to clean the house. And the other week nak pindah kan barang2 like hadiah kawen kiteorg (lamer giler!!), barang2 nazhan yg dh x gune, and buku2 Mr Rasaksa ke rumah tu. We will see how.

Ok laaa...i will cite again ok...time to stop.

Selamat Berbuka sume....

Thursday, July 19, 2012

Going to have it soon...

Assalamualaikum w.b.t,

Hooolllaaa everyone...

Just wana share a gud news here....

We are going to get this soon.....


As you can see the ring is still empty,..by this weken Insyallah the owner going to hand it over to us.
I'm Glad.

Subhanallah....Syukran ya Allah!
Rezeki nak sambut Ramadhan.


Owwhh by the way, how's your preparation for Ramadhan? Hope this will be a SUPER DUPER GREAT RAMADHAN for all of us.

Sempena nak menyambut Ramadhan dalam x brapa lama lg, Saya ingin memohon sejuta kemaafan seandainya ada kesilapan terhadap kalian. Semoga kita dapat melakukan ibadat dan ibadah yang terbaik di bulan yang mulia ini dan mendapat keberkatan daripada Allah S.W.T. Amiiinnn~


Thursday, July 12, 2012

Our Own Sweet Cave

Assalamualaikum w.b.t,

Last entry, I did shared with all of you about 1 of my wishlist in 2012...

Yes definitely to have our own cave sweet cave. Actually my plan is just to have a cave at Saujana Impian. With the price is still consider ok laahh. But on one sweet morning after breakfast, we have arranged an appointment with owner of the house to have a tour. Tour??..cam la besau sgt rumah ko kan!!..huhu

As you can see it's a very old 2 storey 2nd hand house, belongs to nice indian couple. My first step in, the design is very familiar with my mom's old house in Beseri but it's only 1 storey. Once I walk around the house it brings me back to my childhood time. Then something pop into my mind, is this a sign that we should have the house? Hubby decides to buy since where got cave with this kind of price, with certain sqft. So i was like...hmmm not sure much as the monthly commitment kinda burden me. After awhile then I said ok lahh, and I do pray to Allah. If this is the best plan that He has planned for me and hubby, please make the process smooth & easy.

So far Alhamdulillah. Nothing much occured. We have signed with bank's lawyer.

The Cave has 4 bedrooms and 3 bathroom.

The living hall is attach together with dining hall.

The kitchen is small but luckily there is extra lawn at the back that we can renovate later. The cabinet is definitely need to refurbish.

Downstair guestroom which I can turn to maid's room if we have one or could be our store.

Going up to first floor, our master bedroom is huge. But once the furniture comes in, then the space going to be less a bit, but still huge for me. We can make it 2 rooms out of this master bedroom. Master Bedroom bathroom is 'small' to me, need slightly bigger. The wardrobe still can be used.

The other 2 upstair guestroom is sharing with 1 bathroom which i think perfect.

So this is our house picture taken from Mudah which owner has advetised before.

My hubby already think about the lawn. He wants to make it a nice garden.

Our Cave

Living & Dining Hall

Stair to 2 1st Floor

Office Corner could be..

2nd Upstair Guest Room

Well, the process currently with bank lawyer to settle all the documents that we have signed. Then our lawyer needs to confirm with taxs, pejabat tanah n so on.

Pray for us to get this house without hustle bustle process. For those yang x putus2 doakan, thank you. Saya doakan agar kalian juga dapat apa yg diimpikan.

Ps: It would take days, weeks, years to build a house! $$ ??

Tuesday, July 10, 2012

KIDS FUN COOKING WORKSHOP p3

Assalamualaikum w.b.t,

Another activity for this Saturday.


Heeyyy everyone...Kids Fun cooking Workshop is back!!
Any mummy and daddy would like to register you kids for fun activity ??
Let's have fun with food.


Thursday, July 5, 2012

What happened to me??

Assalamualaikum w.b.t,

Dah selesai mengarang semalam tp pg ni nk touch up, too bad terdelete masa nak upload. So have to do it once again.

This entry might be borink to certain reader. "Haiihh die ni xde cite lain ker??", I admit my life quite borink lately. Borink teramat! Sampai aku xtau dah apa nak cerita. Aku bukan kaki traveling, kalo traveling pun balik kampung je la. Aku bukan shopping maniac, kalo shopping pun barang2 dapur ja. Handbag, shoes what so ever tolak tepi. Aku bukan kaki makan,..eh,..makan!..tp kedai biasa2 je. Nan ado masuk 5* restaurant. hohoho...you see how borink kan! hahaha

Last week Alhamdulillah. Dapat jugak balik ke kampung walaupun sekejap. Dapat menumpang pun jadik lahh..Menumpang adik ku balik ke kampung,..dan menumpang parents ku balik ke KL..tp hantar sampai Ipoh je la.

On friday tu, aku amik halfday sebab plan nak sampai ke perlis b4 midnight. Jalan berdua ngan anak ni isu keselamatan adalah high compulsary priority. After adik ku semayang jumaat bertolak balik ke Kgr. Journey quite ok. Cume ragam lil monster dalam kereta je, die borink duk lame2 without do anything.
Ni di antara aktiviti lil monster dalam kereta,

Mula2 die excited tgk luar..sume mende alah die sebut...car, moto, bus, lori, bird n etc...
Bile dah lame2 die lompat2 plak dalam kete...kjp lagi die ketepet kat cermin tingkap.
Pas tu bila dh terlampau lama dalam kereta tanpa berbuat sesuatu die mule cranky and start merengek2.

So I found buku adik kat belakang, kasi die main. Setel!...Senyap!..

Ni lagak sorang penulis picisan!

So i was thinking next long trip I have to bring cranyon and drawing block. Cant let him plak with my NOTE. Jahanam nanti bile mood hangin die datang main baling2 je my phone tu. Big No No!

Agaknye dah lame drawing without output yang menarik maka die meminta nenen. Then fall asleep.

Sleep...ZZZzzzzzz

This time traveling I dah x pakai Car Seat. Sebab die xmo duduk dah kat dalam. Die nk duduk kat tempat lapik kaki tu sambil main blocks.

I arrived home at 10pm++. Ingat nak siap pegi my besty solemization. But bile tgk anak I semacam je. Then have to cancel. The next morning we go to her wedding. What a lovely simple wedding. Most important both of them are happy. Congrats and welcum to wifey club. Cepat2 sign up for motherhood club k...

nazhan, me, alin and her hubby, darnis. (org kuat KJ nih!..huhu)

Balik dari kenduri, nazhan terus terlelap sampai kul 5 lebiy. Langsung x bleh nak p mana. Nak p pdg besaq, rasa cm paneh plak ari tu. So x p la mana2. Nak p visit my fren mimie dapat baby baru pun x berkesempatan.

Tp sib bek pg tu sempat jumpa atok and famili acik. Diorg sume nak kene rushing balik Sik tgk, atok wahab sakit. Sediynye,..x dapat nak rasa masakan atok n acik...sayuq ketela!

Malam is Famili Dinner. Like usual ape yang nak di makan malam tu, dapat!..Alhamdulillah~
Kalo balik kg xde makne nye nak diet hookaaayy! Baham je sume....

On sunday morning dah bersiap nak balik Tepeng. But my parent will drop me at Station Ketapi Ipoh. Ooowhh dear, miss Ipoh Town a lot. Sementara nak tunggu train tu, anak ku tawaf satu ruang menunggu tu. Sume org die lambai. Boleh jadik duta ko nak!..or adun. huhu

ETS = RM35 Ipoh > KL Sentral

Ni ragam budak xleh duk diam...
Mula2 tu memang x bleh duk diam..main macam2. Sampai kat stesen mane tah, one guy sit next to me. Haiiiyyaakk...ko nih kat seat depan tu kosong sebelah chinese guy ko xnk duduk. Aku nak nyusu pun susah.
Terpaksa lah mengadap ke cermin sebab nak nyusu nazhan. Pity boy terpenyek kat dinding train.

Please guys if you on the bus, tren or where ever...please find another seat yang bukan sebelah perempuan. Unless memang itu seat ko n ko xde option utk menukar then fine!
Yesterday on 4th July, Nazhan has turn to 1 year and 6 months. Last injection semalam, meraung! hahaha. Yang lain alhamdulillah normal. Berat, BMI, Tinggi, Lilit kepala...everything good!

Ragam budak 1 tahun 6 bulan (18months).
Kononnye perut kembung, nak sapu minyak kat perut.

Sakit ati x tgk gambar ni?!! Aku pelik cam ne all this plastic air bleh tergantung kat pokok tu?!!

Cian die dah kemek!

Ni kejadian latest tengah hari semalam after aku nak balik from meeting di PJ. Lalu old klang road, n accident depan PIH. Sakit hati aku. I suppose duduk je lane tgh..tp tukar duk lane kiri awal2 sebab nak masuk simpang ke OUG. Mangsa break mengejut! Petang ni kene g hospital jap, wat beautify surgery! huhu

Ps: Car (dah), Moto (dah), Tren (dah), Bus (soon, from kajang town to home) and Plane (bile laa daddy nak banje nih??!!)



Published with Blogger-droid v2.0.6